fava apo ksera koukia me kavourdismena koukounaria
clock icon
50'

Φάβα από ξερά κουκιά με καβουρδισμένα κουκουνάρια

Υλικά

  • 500γρ. κουκιά ξερά
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα τέσσερα
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • χυμός 1 λεμονιού
  • φέτες λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους από πράσινο πιπέρι
  • αλάτι

Τα κουκιά με τη γεμάτη, γήινη γεύση τους ισορροπούν ιδανικά με το πικάντικο του πιπεριού και τη φρεσκάδα του λεμονιού δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο. Αυτό το πιάτο τρώγεται πιο ευχάριστα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κρύο από το ψυγείο.

Μουσκεύετε τα κουκιά αποβραδίς και το πρωί τα ξεφλουδίζετε.
Βράζετε τα κουκιά για 2 λεπτά, τα στραγγίζετε πετώντας το πρώτο νερό. Τα ξαναβράζετε με φρέσκο νερό και το κρεμμύδι μέχρι να χυλώσουν, προσθέτοντας νερό κατά διαστήματα, αν χρειάζεται.
Πολτοποιείτε τα κουκιά στο μπλέντερ, προσθέτοντας το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν αφρός.
Μέσα σε ένα τηγάνι καβουρδίζετε το κουκουνάρι με μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνει ελαφρά. Προσθέτετε τους κόκκους πιπεριού και ανακατεύετε να καλυφθούν με το λάδι. Σερβίρετε τη φάβα από κουκιά σε βαθιά πιατέλα και ρίχνετε από πάνω τα κουκουνάρια και το πιπέρι. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού όταν σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύετε τα κουκιά αποβραδίς και το πρωί τα ξεφλουδίζετε.

Βήμα 2

Βράζετε τα κουκιά για 2 λεπτά, τα στραγγίζετε πετώντας το πρώτο νερό. Τα ξαναβράζετε με φρέσκο νερό και το κρεμμύδι μέχρι να χυλώσουν, προσθέτοντας νερό κατά διαστήματα, αν χρειάζεται.

Βήμα 3

Πολτοποιείτε τα κουκιά στο μπλέντερ, προσθέτοντας το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν αφρός.

Βήμα 4

Μέσα σε ένα τηγάνι καβουρδίζετε το κουκουνάρι με μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνει ελαφρά. Προσθέτετε τους κόκκους πιπεριού και ανακατεύετε να καλυφθούν με το λάδι. Σερβίρετε τη φάβα από κουκιά σε βαθιά πιατέλα και ρίχνετε από πάνω τα κουκουνάρια και το πιπέρι. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού όταν σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey