freska_fileta-psariou-tylixta-se-ampelofylla-anoigma
clock icon
1:5'

Φιλέτα ψαριού τυλιχτά σε αμπελόφυλλα με αρωματικά και σάλτσα λεμονιού

Υλικά

  • 8 φιλέτα ψαριού (των 80-100γρ.) από λαβράκι ή φαγκρί, φρέσκο τόνο ή σολομό
  • 24 αμπελόφυλλα μεγάλα + 12 μέτρια, ζεματισμένα και στραγγισμένα (ξεπλυμένα και στραγγισμένα καλά αν είναι από βάζο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από λεμονοθύμαρο (ή θυμάρι)
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι χοντροκομμένο (προαιρετικό)
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαϊντανό ή το λεμονοθύμαρο με δεντρολίβανο ή ακόμα και μαντζουράνα και φρέσκια ρίγανη.
  • Μπορείτε να φτιάξετε ολόκληρα μεγάλα ψάρια και να τα τυλίξετε με περισσότερα αμπελόφυλλα.

Ντολμάδες ψαριού ή αλλιώς ένας ξεχωριστός τρόπος να ψήσετε φιλέτα ψαριού τυλίγοντας τα σε αμπελόφυλλα. Τα αρωματικά που προσθέτετε δίνουν άρωμα και υπέροχη γεύση στο ψάρι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζετε τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο με το μαϊντανό, το λεμονοθύμαρο και το κουκουνάρι. Προσθέτετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά για να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο λάδι επιπλέον. Αλείφετε τα φιλέτα ψαριού από όλες τις πλευρές με αυτό το μίγμα.
Απλώνετε στον πάγκο 3 από τα μεγάλα αμπελόφυλλα να ακουμπάνε μεταξύ τους έτσι ώστε να έχουν το σχήμα του φιλέτου. Τοποθετείτε το φιλέτο στην άκρη των αμπελόφυλλων και το τυλίγετε διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα να καλύπτουν τελείως το φιλέτο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και ψάρι.
Στρώνετε σε ταψί αλειμμένο με λάδι 6 από τα μέτρια αμπελόφυλλα έτσι ώστε να καλύπτουν τον πάτο. Τοποθετείτε τα τυλιγμένα φιλέτα πάνω στα αμπελόφυλλα και τα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ανακατεύετε το λάδι, το κρασί, το χυμό λεμονιού και το νερό και περιχύνετε το φαγητό. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 25-35 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι. Τραβάτε το ζωμό από το ταψί και το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα. Πρέπει να έχετε 1½ φλιτζάνι ζωμό. Αν δεν φτάνει τότε συμπληρώστε με νερό. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε 3 κουτ. σούπας λεμόνι και το προσθέτετε στο ζωμό. Σιγοβράζετε το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αφαιρείτε τα πάνω αμπελόφυλλα από το φαγητό και τοποθετείτε τα τυλιγμένα φιλέτα σε πιατέλα. Τα περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα και την υπόλοιπη τη σερβίρετε σε μπολ. Πασπαλίζετε το φαγητό με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύετε με άσπρο ρύζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζετε τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο με το μαϊντανό, το λεμονοθύμαρο και το κουκουνάρι. Προσθέτετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά για να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο λάδι επιπλέον. Αλείφετε τα φιλέτα ψαριού από όλες τις πλευρές με αυτό το μίγμα.

Βήμα 3

Απλώνετε στον πάγκο 3 από τα μεγάλα αμπελόφυλλα να ακουμπάνε μεταξύ τους έτσι ώστε να έχουν το σχήμα του φιλέτου. Τοποθετείτε το φιλέτο στην άκρη των αμπελόφυλλων και το τυλίγετε διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα να καλύπτουν τελείως το φιλέτο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και ψάρι.

Βήμα 4

Στρώνετε σε ταψί αλειμμένο με λάδι 6 από τα μέτρια αμπελόφυλλα έτσι ώστε να καλύπτουν τον πάτο. Τοποθετείτε τα τυλιγμένα φιλέτα πάνω στα αμπελόφυλλα και τα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βήμα 5

Ανακατεύετε το λάδι, το κρασί, το χυμό λεμονιού και το νερό και περιχύνετε το φαγητό. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 25-35 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι. Τραβάτε το ζωμό από το ταψί και το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα. Πρέπει να έχετε 1½ φλιτζάνι ζωμό. Αν δεν φτάνει τότε συμπληρώστε με νερό. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε 3 κουτ. σούπας λεμόνι και το προσθέτετε στο ζωμό. Σιγοβράζετε το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 6

Αφαιρείτε τα πάνω αμπελόφυλλα από το φαγητό και τοποθετείτε τα τυλιγμένα φιλέτα σε πιατέλα. Τα περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα και την υπόλοιπη τη σερβίρετε σε μπολ. Πασπαλίζετε το φαγητό με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύετε με άσπρο ρύζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Elena Jeffrey