20181214171022_filetakia-kapnisto-xeli
clock icon
1:20'

Φιλετάκια από καπνιστό χέλι με μους παντζαριού και καρυδόψιχα

Υλικά

  • 600γρ. χέλι καπνιστό
  • 1 κιλό παντζάρια
  • 200γρ. γιαούρτι σουρωτό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τη διακόσμηση
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα γκουρμέ πιάτο με χέλι που εντυπωσιάζει πάντα σε κάθε επίσημο τραπέζι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Πλένετε καλά τα παντζάρια και τα ψήνετε στο φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 1 ώρα περίπου.
Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα περνάτε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Τον περνάτε από ψιλή σήτα για να αποφύγετε όλα τα χοντράδια που έχουν μείνει και τον αδειάζετε στον κάδο του μίξερ.
Με το σύρμα τον χτυπάτε αργά, προσθέτοντας το ξίδι και το ελαιόλαδο. Αλατίζετε. Όταν ο πολτός σας γίνει 100% ομοιογενής προσθέτετε σιγά σιγά το σουρωτό γιαούρτι και εξακολουθείτε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ξίδι και λίγο αλάτι ακόμη. Βάζετε τη μους στο ψυγείο να σφίξει.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, απλώνετε τα φιλέτα του καπνιστού χελιού σε ένα ταψί και τα αλείφετε με το λάδι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ζεσταίνετε τα φιλέτα του χελιού για 5 λεπτά.
Μοιράζετε το χέλι σε έξι πιάτα προσθέτοντας από μία δυο κουταλιές της σούπας μους παντζαριού.
Πασπαλίζετε με την καρυδόψιχα και σερβίρετε τα πιάτα στο τραπέζι, συνοδεύοντας το καθένα με ένα σφηνάκι καλό τσίπουρο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Πλένετε καλά τα παντζάρια και τα ψήνετε στο φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 2

Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα περνάτε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Τον περνάτε από ψιλή σήτα για να αποφύγετε όλα τα χοντράδια που έχουν μείνει και τον αδειάζετε στον κάδο του μίξερ.

Βήμα 3

Με το σύρμα τον χτυπάτε αργά, προσθέτοντας το ξίδι και το ελαιόλαδο. Αλατίζετε. Όταν ο πολτός σας γίνει 100% ομοιογενής προσθέτετε σιγά σιγά το σουρωτό γιαούρτι και εξακολουθείτε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ξίδι και λίγο αλάτι ακόμη. Βάζετε τη μους στο ψυγείο να σφίξει.

Βήμα 4

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, απλώνετε τα φιλέτα του καπνιστού χελιού σε ένα ταψί και τα αλείφετε με το λάδι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ζεσταίνετε τα φιλέτα του χελιού για 5 λεπτά.

Βήμα 5

Μοιράζετε το χέλι σε έξι πιάτα προσθέτοντας από μία δυο κουταλιές της σούπας μους παντζαριού.

Βήμα 6

Πασπαλίζετε με την καρυδόψιχα και σερβίρετε τα πιάτα στο τραπέζι, συνοδεύοντας το καθένα με ένα σφηνάκι καλό τσίπουρο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb