mikri-xoirino-me-lahano
clock icon
2:30'

Χοιρινό με λάχανο και φασόλια

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας μπούτι ή σπάλα, σε κύβους
  • 250γρ. φασόλια άσπρα, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη καυτερή, ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, σε κομμάτια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μέτριο λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο
  • 5 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το απόλυτο φαγητό για το χειμερινό τραπέζι. 

Σε μια μέτρια κατσαρόλα μισοβράζετε τα φασόλια σε μπόλικο νερό, για περίπου 40 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Τα σουρώνετε κρατώντας 1 φλιτζάνι ζωμό.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να στραγγίξει.
Στο ίδιο σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη και το λάχανο και τα αχνίζετε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το κρέας, τα φασόλια μαζί με τον ζωμό τους, τις ντομάτες, το μπούκοβο, αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
Μόλις πάρει μια δυνατή βράση, καλύπτετε το σκεύος με λαδόκολλα και καπάκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή παραπάνω, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να μελώσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό στο ψήσιμο. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα μισοβράζετε τα φασόλια σε μπόλικο νερό, για περίπου 40 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Τα σουρώνετε κρατώντας 1 φλιτζάνι ζωμό.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να στραγγίξει.

Βήμα 3

Στο ίδιο σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη και το λάχανο και τα αχνίζετε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 4

Προσθέτετε το κρέας, τα φασόλια μαζί με τον ζωμό τους, τις ντομάτες, το μπούκοβο, αλατοπίπερο και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Μόλις πάρει μια δυνατή βράση, καλύπτετε το σκεύος με λαδόκολλα και καπάκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή παραπάνω, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να μελώσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό στο ψήσιμο. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.