20181228143557_Xmas_xoirino-mpouti-&-laxanosalata
clock icon
4:30'

Χοιρινό μπούτι με σκόρδο στη λαδόκολλα και λαχανοσαλάτα με τουρσιά

Υλικά

    Για το χοιρινό

  • 1 χοιρινό μπούτι με το δέρμα του (περίπου 2 κιλά), σπασμένο σε 2-3 σημεία αλλά ενωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 150γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1½ κιλό μικρές πατάτες, καθαρισμένες, ολόκληρες
  • Για τη λαχανοσαλάτα

  • 1 μικρό λάχανο άσπρο
  • 2 πράσινες ντομάτες τουρσί
  • 4-5 κομμάτια καρότα τουρσί
  • 4-5 κομμάτια σέλινο τουρσί
  • 2-3 καυτερές πιπεριές τουρσί
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι

Ένα γιορτινό πιάτο με χοιρινό μπούτι που πάντα κλέβει τις εντυπώσεις!

Για το χοιρινό: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Πλένετε καλά το χοιρινό και το αφήνετε να στραγγίξει. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε καλά τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου και ανακατεύετε να κολλήσουν επάνω τους τα μπαχαρικά.
Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνετε τρύπες σε διάφορα σημεία του χοιρινού και σφηνώνετε μέσα από μια σκελίδα σκόρδο. Το πασπαλίζετε καλά όλο με το μίγμα των μπαχαρικών και το αλείφετε με το βούτυρο, τρίβοντας με τα χέρια σας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις πατάτες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε στον πάγκο σας με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνετε στο κέντρο τις πατάτες. Τοποθετείτε επάνω το μπούτι και κλείνετε καλά τη λαδόκολλα.
Στρώνετε μια ακόμα λαδόκολλα, βάζετε στο κέντρο το πακέτο και τυλίγετε καλά. Δένετε το πακέτο με σπάγγο για να μην ανοίξει και βάζετε το δέμα σε ένα μεγάλο ταψί. Βρέχετε τα χέρια σας με νερό και ραντίζετε όλη την επιφάνεια του δέματος. Ψήνετε για 4 ώρες στο φούρνο.
Για τη λαχανοσαλάτα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το λάχανο και τα τουρσιά. Τα ρίχνετε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Όταν είναι έτοιμο το κρέας, ανοίγετε το πακέτο, το μεταφέρετε το κρέας σε μεγάλη πιατέλα και τριγύρω βάζετε τις πατατούλες και σερβίρετε αμέσως. Βγάζετε από το ψυγείο και τη λαχανοσαλάτα, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το χοιρινό: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Πλένετε καλά το χοιρινό και το αφήνετε να στραγγίξει. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε καλά τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου και ανακατεύετε να κολλήσουν επάνω τους τα μπαχαρικά.

Βήμα 2

Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνετε τρύπες σε διάφορα σημεία του χοιρινού και σφηνώνετε μέσα από μια σκελίδα σκόρδο. Το πασπαλίζετε καλά όλο με το μίγμα των μπαχαρικών και το αλείφετε με το βούτυρο, τρίβοντας με τα χέρια σας.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις πατάτες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε στον πάγκο σας με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνετε στο κέντρο τις πατάτες. Τοποθετείτε επάνω το μπούτι και κλείνετε καλά τη λαδόκολλα.

Βήμα 4

Στρώνετε μια ακόμα λαδόκολλα, βάζετε στο κέντρο το πακέτο και τυλίγετε καλά. Δένετε το πακέτο με σπάγγο για να μην ανοίξει και βάζετε το δέμα σε ένα μεγάλο ταψί. Βρέχετε τα χέρια σας με νερό και ραντίζετε όλη την επιφάνεια του δέματος. Ψήνετε για 4 ώρες στο φούρνο.

Βήμα 5

Για τη λαχανοσαλάτα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το λάχανο και τα τουρσιά. Τα ρίχνετε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 6

Όταν είναι έτοιμο το κρέας, ανοίγετε το πακέτο, το μεταφέρετε το κρέας σε μεγάλη πιατέλα και τριγύρω βάζετε τις πατατούλες και σερβίρετε αμέσως. Βγάζετε από το ψυγείο και τη λαχανοσαλάτα, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά