kimadopita

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 6 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2½ - 3 φλιτζάνια νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό χόρτα διάφορα για πίτες (καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια άγρια, ζοχούς)
  • 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κασέρι, τριμμένο
  • 4 αβγά, χτυπημένα καλά
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα ταπεινά χόρτα γίνονται βάση για μια χορταστική πίτα με κιμά και τυριά. Αν δεν σας αρέσει η φέτα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή μανούρι. Θα γίνει εξίσου νόστιμη.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι. Προσθέτετε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αβγό και το νερό λίγο λίγο. Ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να σταθεί για μισή ώρα.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε τις ζύμες σε δύο χοντρά φύλλα και τα σκεπάζετε για να μην ξεραθούν μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Καθαρίζετε και πλένετε τα χόρτα. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε σε λεκάνη, τα αλατίζετε, τα τρίβετε με τα χέρια και τα αφήνετε σε τρυπητό να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε ελαφρά. Ρίχνετε λίγο νεράκι και τον αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνετε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς.
Προσθέτετε τα τυριά και τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύετε καλά και τέλος προσθέτετε στη γέμιση και τα στραγγισμένα χόρτα.
Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Στρώνετε αρχικά το μεγαλύτερο φύλλο, στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο και ενώνετε τα δύο φύλλα στις άκρες του ταψιού να κολλήσουν καλά. Αλείφετε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να την αλείψετε και με αβγό χτυπημένο) και την χαράζετε. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στις αντιστάσεις. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι. Προσθέτετε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αβγό και το νερό λίγο λίγο. Ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να σταθεί για μισή ώρα.

Βήμα 2

Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε τις ζύμες σε δύο χοντρά φύλλα και τα σκεπάζετε για να μην ξεραθούν μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Καθαρίζετε και πλένετε τα χόρτα. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε σε λεκάνη, τα αλατίζετε, τα τρίβετε με τα χέρια και τα αφήνετε σε τρυπητό να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Βήμα 4

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε ελαφρά. Ρίχνετε λίγο νεράκι και τον αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνετε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 5

Προσθέτετε τα τυριά και τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύετε καλά και τέλος προσθέτετε στη γέμιση και τα στραγγισμένα χόρτα.

Βήμα 6

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Στρώνετε αρχικά το μεγαλύτερο φύλλο, στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο και ενώνετε τα δύο φύλλα στις άκρες του ταψιού να κολλήσουν καλά. Αλείφετε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να την αλείψετε και με αβγό χτυπημένο) και την χαράζετε. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στις αντιστάσεις. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή