MIKRI-καρυδόπιτα
clock icon
1:15'

Χριστουγεννιάτικη καρυδόπιτα

Υλικά

  • 8 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 100γρ. ζάχαρη + 50γρ. για τα ασπράδια
  • 45γρ. ούζο
  • ξύσμα από μισό λεμονί
  • 210γρ. καρύδι τριμμένο
  • 180γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 70γρ. αλεύρι
  • 2γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 καψουλάκια βανίλια ή 5γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το σιρόπι

  • 750γρ. ζάχαρη
  • 500ml νερό
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 25γρ. μέλι

Σερβίρουμε το αγαπημένο σιροπιαστό που ταιριάζει υπέροχα και στο γιορτινό τραπέζι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τους 8 κρόκους με τα 100γρ. ζάχαρης και χτυπάτε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει. Προσθέτετε το ούζο και το ξύσμα λεμονιού.
Σε μπολ ανακατεύετε το τριμμένο καρύδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη κανέλα και τη βανίλια. Με μια μαρίζ ενσωματώνετε σιγά σιγά τα στερεά υλικά στο μίγμα των αβγών. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ που αρχικά είχατε όλα τα στερεά υλικά.
Πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και ρίχνετε μέσα τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε για περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνετε την μαρέγκα μέσα στο υπόλοιπο μίγμα.
Σε ένα μικρό ταψί η πυρέξ 30x28εκ., το οποίο έχετε βουτυρώσει, απλώνετε ομοιόμορφα όλο το μίγμα. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα. Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια, για να σιροπιαστεί καλύτερα.
Για το σιρόπι: Σε μεσαίο κατσαρολάκι ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και τα ξυλάκια κανέλας. Αφού το μίγμα πάρει βράση, μετράτε 6-7 λεπτά και στη συνέχεια το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
Σιροπιάζετε την κρύα καρυδόπιτα με το καυτό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά, όχι όλο μαζί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τους 8 κρόκους με τα 100γρ. ζάχαρης και χτυπάτε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει. Προσθέτετε το ούζο και το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 2

Σε μπολ ανακατεύετε το τριμμένο καρύδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη κανέλα και τη βανίλια. Με μια μαρίζ ενσωματώνετε σιγά σιγά τα στερεά υλικά στο μίγμα των αβγών. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ που αρχικά είχατε όλα τα στερεά υλικά.

Βήμα 3

Πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και ρίχνετε μέσα τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε για περίπου 6-7 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνετε την μαρέγκα μέσα στο υπόλοιπο μίγμα.

Βήμα 4

Σε ένα μικρό ταψί η πυρέξ 30x28εκ., το οποίο έχετε βουτυρώσει, απλώνετε ομοιόμορφα όλο το μίγμα. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Βήμα 5

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα. Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια, για να σιροπιαστεί καλύτερα.

Βήμα 6

Για το σιρόπι: Σε μεσαίο κατσαρολάκι ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και τα ξυλάκια κανέλας. Αφού το μίγμα πάρει βράση, μετράτε 6-7 λεπτά και στη συνέχεια το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

Βήμα 7

Σιροπιάζετε την κρύα καρυδόπιτα με το καυτό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά, όχι όλο μαζί.