bbq bakaliaros small
clock icon
45'

Ψητός μπακαλιάρος σε πίτα για σουβλάκι

Υλικά

    Για τον μπακαλιάρο

  • 600 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (ή ρολό) χωρίς κόκαλο, κατεψυγμένο,αποψυγμένο
  • 4 κουτ. σούπας bbq sauce
  • 2 κουτ. σούπας soy sauce
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι καυτερό
  • Για τις πίτες

  • 4 πίτες για σουβλάκι
  • 1 μέτρια ντομάτα, κομμένη σε μισές φέτες
  • 1/2 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης ετοιμάζει πίτες για σουβλάκι διαφορετικές. Μαρινάρει φιλέτο μπακαλιάρου με bbq sauce και soy sauce, το ψήνει στο φούρνο και το σερβίρει σε πίτες για σουβλάκι με ντομάτα, αγγούρι και μυρωδικά. Ο μπακαλιάρος όπως δεν τον έχετε ξαναγευτεί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την bbq sauce, το σκόρδο, τη soy sauce, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το κρασί και το πιπέρι.
Ρίχνουμε μέσα τον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε και μαρινάρουμε για 15΄. Τον βάζουμε σε ένα μικρό ταψί, περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει απομείνει στο μπολ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄ στους 180ºC σε προθερμασμένο φούρνο.

Αφαιρούμε το ψάρι και σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ζουμί του ψησίματος και το συμπυκνώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει το μισό. Σπάμε με ένα πιρούνι τον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε με το ζουμί από το τηγανάκι και μοιράζουμε σε 4 πίτες , σερβίροντας με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την bbq sauce, το σκόρδο, τη soy sauce, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το κρασί και το πιπέρι.
Ρίχνουμε μέσα τον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε και μαρινάρουμε για 15΄. Τον βάζουμε σε ένα μικρό ταψί, περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει απομείνει στο μπολ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄ στους 180ºC σε προθερμασμένο φούρνο.

Βήμα 2

Αφαιρούμε το ψάρι και σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ζουμί του ψησίματος και το συμπυκνώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει το μισό. Σπάμε με ένα πιρούνι τον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε με το ζουμί από το τηγανάκι και μοιράζουμε σε 4 πίτες , σερβίροντας με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.