PSOMI ME KROKO KAI MELI1
clock icon
1:15'

Ψωμί με κρόκο και μέλι

Υλικά

  • 700γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, αλεσμένα σε πούδρα
  • 30γρ. μαγιά φρέσκια ή δύο φακελάκια μαγιά ξερή (18γρ.)
  • 1 ποτήρι σχεδόν νερό βραστό
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ⅔ φλιτζανιού φουντούκια ή καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • ½γρ. στίγματα σαφράν (κρόκου)
  • 2 αβγά +2 κρόκους αβγών
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 ασπράδι για γλασάρισμα
  • σουσάμι για πασπάλισμα

Ένα νόστιμο και ιδιαίτερο ψωμί με μέλι και σαφράν που θα συνοδεύσει πολύ ωραία τα πιάτα που θα σερβίρετε σε ένα κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι.

Διαλύετε τα στίγματα του σαφράν μέσα στο ζεστό νερό και το αφήνετε μέχρι να γίνει χλιαρό. Κατόπιν, διαλύετε στο χρωματισμένο χλιαρό νερό τη μαγιά και το μέλι μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα.
Ανακατεύετε το αλεύρι με την πούδρα αμύγδαλων και το αλάτι μέσα σε μπολ. Ανοίγετε στα κέντρο μια λακκούβα, ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνετε όλα τα υλικά στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος, προσθέτοντας ακόμα λίγο αλεύρι ή χλιαρό νερό αν χρειάζεται, ώστε να έχετε μια μέτρια, ελαστική ζύμη.
Τη μεταφέρετε σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι ή νισεστέ και ζυμώνετε για 10 λεπτά, προσθέτοντας και τα χοντροαλεσμένα φουντούκια ή τα καρύδια. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη βάζετε σε καθαρό μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου σε μέρος χωρίς ρεύματα.
Ξαναζυμώνετε τη ζύμη μέσα στο μπολ με τις παλάμες για να φύγει ο αέρας, τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου. Έπειτα τη βάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ξαναζυμώνετε για 1 λεπτό.
Τη μεταφέρετε σε δύο λαδωμένες μακρόστενες φόρμες ή σε στρογγυλά ταψάκια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και την αφήνετε να ανέβει για 45 λεπτά ως και 1 ώρα επιπλέον.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Αλείφετε την επιφάνεια με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε τα ψωμιά στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμα (εξαρτάται από το φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τα στίγματα του σαφράν μέσα στο ζεστό νερό και το αφήνετε μέχρι να γίνει χλιαρό. Κατόπιν, διαλύετε στο χρωματισμένο χλιαρό νερό τη μαγιά και το μέλι μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το αλεύρι με την πούδρα αμύγδαλων και το αλάτι μέσα σε μπολ. Ανοίγετε στα κέντρο μια λακκούβα, ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνετε όλα τα υλικά στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος, προσθέτοντας ακόμα λίγο αλεύρι ή χλιαρό νερό αν χρειάζεται, ώστε να έχετε μια μέτρια, ελαστική ζύμη.

Βήμα 3

Τη μεταφέρετε σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι ή νισεστέ και ζυμώνετε για 10 λεπτά, προσθέτοντας και τα χοντροαλεσμένα φουντούκια ή τα καρύδια. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη βάζετε σε καθαρό μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου σε μέρος χωρίς ρεύματα.

Βήμα 4

Ξαναζυμώνετε τη ζύμη μέσα στο μπολ με τις παλάμες για να φύγει ο αέρας, τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου. Έπειτα τη βάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ξαναζυμώνετε για 1 λεπτό.

Βήμα 5

Τη μεταφέρετε σε δύο λαδωμένες μακρόστενες φόρμες ή σε στρογγυλά ταψάκια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και την αφήνετε να ανέβει για 45 λεπτά ως και 1 ώρα επιπλέον.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Αλείφετε την επιφάνεια με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε τα ψωμιά στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμα (εξαρτάται από το φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή