20190117113338_psomia_olikis
clock icon
1:35'

Ψωμί ολικής άλεσης

Υλικά

  • 1.500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, καλής ποιότητας
  • 50γρ. νιφάδες βρώμης + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 25γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη με το πιρούνι
  • 800ml χλιαρό νερό (ή περισσότερο, αν χρειαστεί)
  • 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Η βασική συνταγή για να φτιάχνετε στο σπίτι νόστιμο και υγιεινό ψωμί ολικής άλεσης.

Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνετε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης και το αλάτι και ανακατεύετε. Σε ένα μικρότερο μπολάκι ανακατεύετε με ένα πιρούνι τη μαγιά με ελάχιστο από το χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει, και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

Ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας (ή το γάντζο του μίξερ), μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά και το αλεύρι να απορροφήσει το νερό. Αν χρειαστεί, ρίχνετε σταδιακά λίγο χλιαρό νεράκι ακόμα ζυμώνοντας.

Συνεχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή. Τη μεταφέρετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε με τις γροθιές σας για άλλα 10 λεπτά (ή συνεχίζετε το ζύμωμα στο μίξερ πάγου για άλλα 5-6 λεπτά), μέχρι να γίνει πολύ μαλακή και ιδιαίτερα ελαστική.

Τη μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη), τη σκεπάζετε με ένα καθαρό πανάκι και την αφήνετε σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος για 2 ώρες περίπου.

Τη μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο. Τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη (ή σε 4 μικρότερα ίσα μέρη), πλάθετε σε καρβέλια και τα τοποθετείτε σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχετε στρώσει με λαδόκολλα.

Αλείφετε τα καρβέλια με ελάχιστο νεράκι και τα πασπαλίζετε με τις επιπλέον νιφάδες βρώμης. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζετε ξανά σε ένα χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ψήνω τα καρβέλια για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά ακόμα. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα βάζετε σχετικά γρήγορα σε μια σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνετε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης και το αλάτι και ανακατεύετε. Σε ένα μικρότερο μπολάκι ανακατεύετε με ένα πιρούνι τη μαγιά με ελάχιστο από το χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει, και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

Βήμα 2

Ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας (ή το γάντζο του μίξερ), μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά και το αλεύρι να απορροφήσει το νερό. Αν χρειαστεί, ρίχνετε σταδιακά λίγο χλιαρό νεράκι ακόμα ζυμώνοντας.

Βήμα 3

Συνεχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή. Τη μεταφέρετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε με τις γροθιές σας για άλλα 10 λεπτά (ή συνεχίζετε το ζύμωμα στο μίξερ πάγου για άλλα 5-6 λεπτά), μέχρι να γίνει πολύ μαλακή και ιδιαίτερα ελαστική.

Βήμα 4

Τη μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη), τη σκεπάζετε με ένα καθαρό πανάκι και την αφήνετε σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος για 2 ώρες περίπου.

Βήμα 5

Τη μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο. Τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη (ή σε 4 μικρότερα ίσα μέρη), πλάθετε σε καρβέλια και τα τοποθετείτε σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχετε στρώσει με λαδόκολλα.

Βήμα 6

Αλείφετε τα καρβέλια με ελάχιστο νεράκι και τα πασπαλίζετε με τις επιπλέον νιφάδες βρώμης. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζετε ξανά σε ένα χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

Βήμα 7

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ψήνω τα καρβέλια για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά ακόμα. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα βάζετε σχετικά γρήγορα σε μια σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα