mikri-psomia_afrato-me-soda-&-me-tahini-k-sousami
clock icon
1:5'

Ψωμί σε δύο εκδοχές, με σόδα και γιαούρτι ή ταχίνι με σουσάμι

Υλικά

    Για το αφράτο ψωμί με σόδα και γιαούρτι

  • 325γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 325γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί και ζυμώματα
  • 10γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 10γρ. μαγειρική σόδα
  • 30γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 440γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • Για το ψωμί με ταχίνι και σουσάμι

  • 100γρ. ταχίνι (το ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι)
  • 300ml ζεστό νερό
  • 500γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί
  • 1 φακελάκι (10γρ.) μαγιά ξηρή
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 25γρ. μέλι
  • 15γρ. αλάτι

Καλό το ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς αλλά επειδή σαν το σπιτικό δεν έχει σάς έχουμε δύο συνταγές για να το φτιάξετε με τα χεράκια σας.

Για το ψωμί με σόδα και γιαούρτι: Στρώνετε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.

Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) κοσκινίζετε τα δύο είδη αλευριού και ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύετε το χτυπημένο αβγό και το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξετε ένα λείο μίγμα. Κάνετε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ρίχνετε εκεί το μίγμα γιαουρτιού. Ανακατεύετε αρχικά με μια ξύλινη κουτάλα και μετά με τα χέρια (ή με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να φτιάξετε μια μάζα μαλακή και λεία. Τη ζυμώνετε για 8 λεπτά περίπου με τα χέρια (ή για άλλα 5 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να μαλακώσει καλά και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.

Τη μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε με τα χέρια για άλλα 6-8 λεπτά (ή για άλλα 5 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να γίνει αφράτη, μαλακή, ελαστική και να μην κολλά πια στα χέρια σας. Την πλάθετε σε καρβέλι, το χαράζετε σταυρωτά με ένα μαχαίρι, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και το μεταφέρετε στη λαμαρίνα (ή στο ταψί). Ψήνετε για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει ωραία. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα πριν το κόψετε.

Για το ψωμί με ταχίνι και σουσάμι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ταχίνι με το ζεστό νερό για να αραιώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζετε το αλεύρι, το σουσάμι, τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι. Ανακατεύετε, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί το μίγμα νερού-ταχινιού. Ανακατεύετε τα υλικά με τα χέρια (ή με το γάντζος για ζύμες), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ζυμώνετε καλά για 10 λεπτά περίπου με τα χέρια (ή 5-6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να φτιάξετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.

Σκεπάζετε το μπολ (ή τον κάδο) με μια κουβερτούλα και αφήνετε για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνετε λίγο το ζυμάρι για να ξεφουσκώσει ελαφρώς και το ρολάρετε φτιάχνοντας ένα χοντρό κορδόνι το οποίο ενώνετε στις άκρες δίνοντας το σχήμα της κουλούρας. Με ένα μαχαιράκι χαράζετε μερικές φορές την επιφάνεια και βάζετε την κουλούρα σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε την κουλούρα σε φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση αφού το λαδώσετε ελαφρά. Σκεπάζετε ξανά με την κουβερτούλα και αφήνετε το ψωμί να φουσκώσει για 30 λεπτά, σε ένα χλιαρό μέρος.

Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε το ψωμί για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά. Βγάζετε την κουλούρα αμέσως από το ταψί και την αφήνετε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb / Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το ψωμί με σόδα και γιαούρτι: Στρώνετε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) κοσκινίζετε τα δύο είδη αλευριού και ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύετε το χτυπημένο αβγό και το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξετε ένα λείο μίγμα. Κάνετε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ρίχνετε εκεί το μίγμα γιαουρτιού. Ανακατεύετε αρχικά με μια ξύλινη κουτάλα και μετά με τα χέρια (ή με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να φτιάξετε μια μάζα μαλακή και λεία. Τη ζυμώνετε για 8 λεπτά περίπου με τα χέρια (ή για άλλα 5 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να μαλακώσει καλά και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.

Βήμα 3

Τη μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε με τα χέρια για άλλα 6-8 λεπτά (ή για άλλα 5 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να γίνει αφράτη, μαλακή, ελαστική και να μην κολλά πια στα χέρια σας. Την πλάθετε σε καρβέλι, το χαράζετε σταυρωτά με ένα μαχαίρι, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και το μεταφέρετε στη λαμαρίνα (ή στο ταψί). Ψήνετε για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει ωραία. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα πριν το κόψετε.

Βήμα 4

Για το ψωμί με ταχίνι και σουσάμι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ταχίνι με το ζεστό νερό για να αραιώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζετε το αλεύρι, το σουσάμι, τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι. Ανακατεύετε, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί το μίγμα νερού-ταχινιού. Ανακατεύετε τα υλικά με τα χέρια (ή με το γάντζος για ζύμες), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ζυμώνετε καλά για 10 λεπτά περίπου με τα χέρια (ή 5-6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να φτιάξετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.

Βήμα 5

Σκεπάζετε το μπολ (ή τον κάδο) με μια κουβερτούλα και αφήνετε για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 6

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνετε λίγο το ζυμάρι για να ξεφουσκώσει ελαφρώς και το ρολάρετε φτιάχνοντας ένα χοντρό κορδόνι το οποίο ενώνετε στις άκρες δίνοντας το σχήμα της κουλούρας. Με ένα μαχαιράκι χαράζετε μερικές φορές την επιφάνεια και βάζετε την κουλούρα σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε την κουλούρα σε φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση αφού το λαδώσετε ελαφρά. Σκεπάζετε ξανά με την κουβερτούλα και αφήνετε το ψωμί να φουσκώσει για 30 λεπτά, σε ένα χλιαρό μέρος.

Βήμα 7

Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε το ψωμί για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά. Βγάζετε την κουλούρα αμέσως από το ταψί και την αφήνετε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb / Ματίνα Πετρούτσα