PSOMI GLOYTENH
clock icon
60'

Ψωμί χωρίς γλουτένη

Υλικά

  • 250ml νερό χλιαρό
  • 50ml γάλα χλιαρό
  • 8γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορους
  • 2 κουτ. σούπας ηλιόσπορους
  • 250γρ. αλεύρι ελεύθερο γλουτένης + 65γρ. φαγόπυρο ή 350γρ. μίγμα αλεύρων ελεύθερων γλουτένης
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Μπορεί αυτό το ψωμί να μην έχει γλουτένη, αλλά είναι σίγουρα πολύ νόστιμο. Οι καβουρδισμένοι σπόροι θα του δώσουν ιδιαίτερη γεύση και δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Ανακατεύετε τους σπόρους και τους αλέθετε στο μπλέντερ σε πούδρα. Τους καβουρδίζετε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά. (Το καβούρδισμα μπορείτε να το παραλείψετε, αν και δίνει ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί).
Ρίχνετε σε μπολ το χλιαρό νερό και το γάλα μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε τα αλεύρια, το μίγμα των σπόρων και το αλάτι. Ανακατεύετε ξανά. Τώρα έχετε ένα ομοιογενές, μαλακό μίγμα που κολλάει.
Λαδώνετε καλά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, μεταφέρετε εκεί το μίγμα και το σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα. Αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Όταν το ψωμί διπλασιαστεί, αλείφετε την επιφάνεια του, αν θέλετε, με λάδι και νερό και το ψήνετε για 25 λεπτά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε τους σπόρους και τους αλέθετε στο μπλέντερ σε πούδρα. Τους καβουρδίζετε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά. (Το καβούρδισμα μπορείτε να το παραλείψετε, αν και δίνει ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί).

Βήμα 2

Ρίχνετε σε μπολ το χλιαρό νερό και το γάλα μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε τα αλεύρια, το μίγμα των σπόρων και το αλάτι. Ανακατεύετε ξανά. Τώρα έχετε ένα ομοιογενές, μαλακό μίγμα που κολλάει.

Βήμα 3

Λαδώνετε καλά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, μεταφέρετε εκεί το μίγμα και το σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα. Αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Όταν το ψωμί διπλασιαστεί, αλείφετε την επιφάνεια του, αν θέλετε, με λάδι και νερό και το ψήνετε για 25 λεπτά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή