tzatziki

Υλικά

    Για κλασικό τζατζίκι

  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο σκορδάτο το προτιμάτε)
  • 1 μεγάλο αγγούρι (με τη φλούδα του)
  • ¼ ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένoαλάτι, πιπέρι λευκό
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 150ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
  • Για τζατζίκι με παντζάρι και δυόσμο

  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 παντζάρια βρασμένα
  • ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 200ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τζατζίκι με κολοκυθάκια και σαφράν

  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μεγάλα κολοκύθια
  • ¼ κουτ. γλυκού σαφράν σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 200γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Κλασικό να το τρως με το κουτάλι, με παντζάρι για εντυπωσιακό χρώμα και γεύση ιδανικό και για άλειμμα σε σάντουιτς, με κολοκυθάκια και σαφράν ιδανικό ακόμη και για dressing σαλάτας.

Για το κλασικό τζατζίκι: Πολτοποιείτε στο γουδί το σκόρδο με τη βοήθεια λίγο αλατιού και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Πλένετε καλά το αγγούρι, βγάζετε τους σπόρους και στη συνέχεια το τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζετε το τριμμένο αγγούρι σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και το πιέζετε για να βγάλει όλα τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμο το αγγούρι το βάζετε μέσα στο μπολ με το σκόρδο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το τζατζίκι.

Για το τζατζίκι με παντζάρι και δυόσμο: Τρίβετε τα παντζάρια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και στη συνέχεια το βάζετε σε ένα μπολ.

Πολτοποιείτε το σκόρδο σε ένα γουδί με τη βοήθεια λίγο αλατιού και στη συνέχεια το μεταφέρετε στο μπολ με το παντζάρι. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μπολ και ανακατεύετε για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Για το τζατζίκι με κολοκυθάκια και σαφράν: Μουλιάζετε το σαφράν μέσα στο ξίδι για 5 λεπτά. Τρίβετε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα πιέζετε για να φύγουν τα υγρά τους, στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα μπολ.

Πολτοποιείτε το σκόρδο σε ένα γουδί με τη βοήθεια λίγο αλατιού και στη συνέχεια το μεταφέρετε στο μπολ με το κολοκύθι. Βάζετε μέσα στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά και το ξίδι με το σαφράν και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το κλασικό τζατζίκι: Πολτοποιείτε στο γουδί το σκόρδο με τη βοήθεια λίγο αλατιού και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Πλένετε καλά το αγγούρι, βγάζετε τους σπόρους και στη συνέχεια το τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζετε το τριμμένο αγγούρι σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και το πιέζετε για να βγάλει όλα τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμο το αγγούρι το βάζετε μέσα στο μπολ με το σκόρδο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το τζατζίκι.

Βήμα 3

Για το τζατζίκι με παντζάρι και δυόσμο: Τρίβετε τα παντζάρια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και στη συνέχεια το βάζετε σε ένα μπολ.

Βήμα 4

Πολτοποιείτε το σκόρδο σε ένα γουδί με τη βοήθεια λίγο αλατιού και στη συνέχεια το μεταφέρετε στο μπολ με το παντζάρι. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μπολ και ανακατεύετε για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Βήμα 5

Για το τζατζίκι με κολοκυθάκια και σαφράν: Μουλιάζετε το σαφράν μέσα στο ξίδι για 5 λεπτά. Τρίβετε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα πιέζετε για να φύγουν τα υγρά τους, στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα μπολ.

Βήμα 6

Πολτοποιείτε το σκόρδο σε ένα γουδί με τη βοήθεια λίγο αλατιού και στη συνέχεια το μεταφέρετε στο μπολ με το κολοκύθι. Βάζετε μέσα στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά και το ξίδι με το σαφράν και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή