SALATA-ME-ANTIDIA-NOYBOYLO-KAI-STAFYLIexoolivemagazine.gr
clock icon
20'

Σαλάτα με αντίδια, κερκυραϊκό νούμπουλο και ρόγες ξανθού σταφυλιού

Υλικά

  • ½ κιλό αντίδια καθαρισμένα καλά, φρέσκα και δροσερά
  • 8 φέτες από κερκυραϊκό νούμπουλο
  • 20 ρόγες σουλτανίνας
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από Ασύρτικο Σαντορίνης
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Dijon
  • ½ κουτ. γλυκού μέλι
  • αλάτι

To νούμπουλο είναι ένα καπνιστό αλλαντικό από την Κέρκυρα, που φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο χοιρινού το οποίο, αφού παστωθεί και αρωματιστεί με μπαχαρικά, τυλίγεται σε φυσικό έντερο και καπνίζεται. Έχει ελαφρώς ροζέ χρώμα και τρώγεται ωμό, κομμένο σε λεπτές φέτες, ή ψημένο σε συνταγές. Εδώ συμμετέχει σε μια πράσινη σαλάτα μαζί με σταφύλια.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσετε καθόλου λιπαρά, βάζετε τις λεπτές φέτες από το κερκυραϊκό νούμπουλο να ψηθούν, μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις γυρίζετε δύο τρεις φορές ώστε να καλοψηθούν. Τις αφήνετε να κρυώσουν και τις κόβετε στα τέσσερα.

Ετοιμάζετε το dressing της σαλάτας: Μέσα στο μπλέντερ ρίχνετε το ξίδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι και το αλάτι. Προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας νερό και χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Βάζετε τα καλά πλυμένα και στραγγισμένα αντίδια μέσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Τα περιχύνετε με το dressing και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε από πάνω τα κομματάκια από το νούμπουλο, τη σουλτανίνα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσετε καθόλου λιπαρά, βάζετε τις λεπτές φέτες από το κερκυραϊκό νούμπουλο να ψηθούν, μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις γυρίζετε δύο τρεις φορές ώστε να καλοψηθούν. Τις αφήνετε να κρυώσουν και τις κόβετε στα τέσσερα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το dressing της σαλάτας: Μέσα στο μπλέντερ ρίχνετε το ξίδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι και το αλάτι. Προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας νερό και χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 3

Βάζετε τα καλά πλυμένα και στραγγισμένα αντίδια μέσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Τα περιχύνετε με το dressing και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε από πάνω τα κομματάκια από το νούμπουλο, τη σουλτανίνα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb