Manchego and fresh fig chutney for crostiniP63-66
clock icon
30'

Σύκα γλυκόξινα και πικάντικα για συνοδεία τυριού

Υλικά

  • 6 σύκα κομμένα στα τέσσερα
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι 5 εκ. περίπου ginger, ξυσμένο στον τρίφτη
  • 6 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας σιναπόσποροι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • Για τη συνοδεία

  • 12 λεπτές φέτες ψωμί, περιχυμένες με λίγο ελαιόλαδο και φρυγανισμένες
  • 150γρ. γραβιέρα κομμένη σε φλούδες
  • 1 χούφτα ρόκα

Το chutney είναι μια μαρμελάδα πικάντικη, που περιέχει φρούτα, κρεμμύδι, ζάχαρη, ξύδι και μπαχαρικά. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι κάτι ενδιάμεσο και είναι πραγματικά τέλεια για συνοδεύσετε μαζί της τυριά, να φτιάξετε μπρουσκέτες ή να την προσθέσετε σε σαλάτες.

Μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα ή σε τηγάνι αχνίζετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά με ελάχιστο νερό.
Όταν πιει το νερό προσθέτετε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και την πιπερόριζα μαζί με το ξίδι. Μόλις μαλακώσει καλά το κρεμμύδι, προσθέτετε τα σύκα και μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά ακόμα, ώσπου να αρχίσουν να λιώνουν. Για το σερβίρισμα, τοποθετείτε σε κάθε φέτα ψωμιού λίγο τυρί, τη μαρμελάδα σύκου και σκορπίζετε από πάνω φυλλαράκια ρόκας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα ή σε τηγάνι αχνίζετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά με ελάχιστο νερό.

Βήμα 2

Όταν πιει το νερό προσθέτετε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και την πιπερόριζα μαζί με το ξίδι. Μόλις μαλακώσει καλά το κρεμμύδι, προσθέτετε τα σύκα και μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά ακόμα, ώσπου να αρχίσουν να λιώνουν. Για το σερβίρισμα, τοποθετείτε σε κάθε φέτα ψωμιού λίγο τυρί, τη μαρμελάδα σύκου και σκορπίζετε από πάνω φυλλαράκια ρόκας.