OliveMagazine

Μακαρονόπιτα της Τυρινής

Μακαρονόπιτα της Τυρινής

Μερίδες:20
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 8 φύλλα για πίτες
  • 500γρ. μακαρόνια χοντρά
  • 600γρ. διάφορα τυριά χοντροτριμμένα (φέτα, κεφαλογραβιέρα, μυζήθρα, κ.λπ.)
  • 5 αβγά+1 για το άλειμμα
  • 1½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο + ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν λίγο και τα στραγγίζετε. Τα βουτυρώνετε με τέσσερις κουταλιές σούπας από το βούτυρο και προσθέτετε τα τυριά.

Χτυπάτε τα 5 αβγά και προσθέτετε το γάλα και το πιπέρι. Αν τα τυριά δεν είναι πολύ αλμυρά, προσθέτετε και λίγο αλάτι. Τα αναμιγνύετε με τα μακαρόνια.

Στρώνετε 3 φύλλα στο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και ελαιόλαδο. Αφήνετε τις άκρες να κρέμονται έξω από το ταψί. Στρώνετε τα μισά μακαρόνια πάνω στα φύλλα και τα σκεπάζετε με 2 φύλλα αλειμμένα με βούτυρο και ελαιόλαδο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώνετε και τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζετε προς τα μέσα και διπλώνετε τις άκρες των φύλλων γύρω γύρω στο ταψί. Χτυπάτε το ένα αβγό μαζί με μία κουταλιά σούπας νερό και αλείφετε το πάνω φύλλο. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr