rysotto maskarpone
clock icon
40'

Ριζότο με ξινόμηλα και μασκαρπόνε

Υλικά

  • 350γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 3 ξινόμηλα
  • 200γρ. μασκαρπόνε
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ζεστό (από κύβο)
  • 4-5 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια αλλιώτικη συνταγή για ριζότο… Συνδυάζει τη γεύση του μήλου με την πλούσια, κρεμώδη υφή του μασκαρπόνε, του τυριού που είναι και η βάση του γνωστού και αγαπημένου tiramisu.

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε κι αυτό για 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξεκινάτε να ρίχνετε λίγο λίγο τον ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί η πρώτη δόση και επαναλαμβάνετε με επόμενες δόσεις ζωμού, όσες χρειαστούν μέχρι να χυλώσει το ρύζι και να μαγειρευτεί τόσο που το κέντρο του κάθε κόκκου να κρατάει λίγο. Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 20 λεπτά περίπου. Στη μέση του μαγειρέματος υπολογίστε πως θα προσθέσετε δύο από τα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια.
Όταν μαγειρευτεί το ριζότο, λιώνετε το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτετε κι αυτά στο ζεστό ρύζι. Ανακατεύετε, ρίχνετε και το τελευταίο μήλο σε κύβους και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα ή τσιπς παρμεζάνας.
Για να φτιάξετε τσιπς παρμεζάνας: Σε ταψί αλειμμένο με λάδι ή στρωμένο με λαδόκολλα σκορπίζετε τριμμένη παρμεζάνα, έτσι ώστε να σχηματίσετε μικρούς δίσκους με διάμετρο 5-7 εκ. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 6-7 λεπτά, μέχρι να πάρει το τυρί χρυσαφί χρώμα. Βγάζετε αμέσως το ταψί από το φούρνο και ξεκολλάτε τα τυρένια τσιπς προσεκτικά με σπάτουλα μετά από λίγη ώρα. Τα αφήνετε σε κρύα επιφάνεια για να σφίξουν εντελώς και τα σερβίρετε με το ριζότο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε κι αυτό για 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξεκινάτε να ρίχνετε λίγο λίγο τον ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί η πρώτη δόση και επαναλαμβάνετε με επόμενες δόσεις ζωμού, όσες χρειαστούν μέχρι να χυλώσει το ρύζι και να μαγειρευτεί τόσο που το κέντρο του κάθε κόκκου να κρατάει λίγο. Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 20 λεπτά περίπου. Στη μέση του μαγειρέματος υπολογίστε πως θα προσθέσετε δύο από τα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια.

Βήμα 2

Όταν μαγειρευτεί το ριζότο, λιώνετε το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτετε κι αυτά στο ζεστό ρύζι. Ανακατεύετε, ρίχνετε και το τελευταίο μήλο σε κύβους και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα ή τσιπς παρμεζάνας.

Βήμα 3

Για να φτιάξετε τσιπς παρμεζάνας: Σε ταψί αλειμμένο με λάδι ή στρωμένο με λαδόκολλα σκορπίζετε τριμμένη παρμεζάνα, έτσι ώστε να σχηματίσετε μικρούς δίσκους με διάμετρο 5-7 εκ. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 6-7 λεπτά, μέχρι να πάρει το τυρί χρυσαφί χρώμα. Βγάζετε αμέσως το ταψί από το φούρνο και ξεκολλάτε τα τυρένια τσιπς προσεκτικά με σπάτουλα μετά από λίγη ώρα. Τα αφήνετε σε κρύα επιφάνεια για να σφίξουν εντελώς και τα σερβίρετε με το ριζότο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb