3 vinaigrete
clock icon
10'

3 βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες

Υλικά

    Για την εξωτική βινεγκρέτ

  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γιαουρτένια βινεγκρέτ

  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την εσπεριδοειδή βινεγκρέτ

  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Η κλασική πράσινη σαλάτα αποκτάει ακόμη πιο νόστιμη γεύση αν περιχύνουμε με μια ξεχωριστή βινεγκρέτ, όπως αυτές οι 3. Εξωτική, γιαουρτένια και εσπεριδοειδής, ετοιμάστε τις όλες και θα τις λατρέψετε.

Για την εξωτική βινεγκρέτ: Ανακατεύετε σε ένα μπολ τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ, το βαλσαμικό ξίδι, το καβουρδισμένο σουσάμι, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.
Για τη γιαουρτένια βινεγκρέτ: Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμόνι, τη μουστάρδα και το στραγγιστό γιαούρτι. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.
Για την εσπεριδοειδή βινεγκρέτ: Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τα ξύσματα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το ξίδι, το μέλι και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.
Φωτογραφία: Γιωργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για την εξωτική βινεγκρέτ: Ανακατεύετε σε ένα μπολ τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ, το βαλσαμικό ξίδι, το καβουρδισμένο σουσάμι, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.

Βήμα 2

Για τη γιαουρτένια βινεγκρέτ: Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμόνι, τη μουστάρδα και το στραγγιστό γιαούρτι. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.

Βήμα 3

Για την εσπεριδοειδή βινεγκρέτ: Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τα ξύσματα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το ξίδι, το μέλι και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.

Φωτογραφία: Γιωργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb