spitika-turia
clock icon
20'

3 συνταγές για σπιτικά λευκά τυριά

Υλικά

    Για τη σπιτική φέτα

  • 3 κιλά γάλα πρόβειο
  • πυτιά*
  • αλάτι
  • Για το ανθότυρο

  • 2 λίτρα πλήρες γάλα αγελαδινό ή πρόβειο (του εμπορίου ή φρέσκο)
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι παραδοσιακό ή στραγγιστό
  • Για το μασκαρπόνε

  • 450γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Tips

  • Πυτιά βρίσκετε στο φαρμακείο. Το μικρούτσικο κουτάκι περιείχε 1 κουτ. σούπας «μαγική» σκόνη που, όπως διάβασα στις οδηγίες, έφτανε να πήξουν 100 λίτρα γάλα! Δοκίμασα να φτιάξω τη φέτα με πρόβειο παστεριωμένο γάλα από το ψυγείο του σούπερ μάρκετ και η προσπάθεια απέτυχε. Έτσι, ως κάτοικος της πόλης και χωρίς φίλους βοσκούς, ανέτρεξα στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής της περιοχής μου όπου και παρήγγειλα φρέσκο πρόβειο γάλα. Σε δύο μέρες η φέτα ήταν έτοιμη!

Φτιάξτε τα δικά σας λευκά τυριά με τον πιο εύκολο τρόπο και θα έχετε στην κουζίνα τα πιο νόστιμα, σπιτικά προϊόντα.

Για τη φέτα: Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει λίγο χλιαρό (το θερμόμετρο να φτάσει τους 35οC) και απομακρύνεται την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη μύτη ενός κουταλιού παίρνετε πυτιά, τη διαλύετε σε 3 κουτ. σούπας νερό και την ανακατεύετε στο χλιαρό γάλα.
Αφήνετε ακίνητη την κατσαρόλα. Σε 30 λεπτά το γάλα θα έχει πήξει. Το σταυρώνετε, το κόβετε σε 4 κομμάτια και τα μεταφέρετε σε τουλπάνι ή τυροβόλι (μικρό μεταλλικό δοχείο με τρύπες ή καλαθάκι πλεγμένο με βούρλα, απαραίτητο για το στράγγισμα του τυριού. Θα το βρείτε στη λαϊκή ή σε καταστήματα οικιακών ειδών). Αφήνετε το τυρί να στραγγίξει όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα αλατίζετε την επιφάνεια του και το αφήνετε να στραγγίξει για μερικές ώρες ακόμα. Αν το έχετε μέσα σε τυροβόλι το αναποδογυρίζετε και αλατίζετε την κάτω πλευρά και τα πλαϊνά. Σε δύο μέρες η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση.
Για το ανθότυρο: Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Το γάλα θα κόψει. Το ρίχνετε τότε σε σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι και το πιέζετε για να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνετε για 2-3 ώρες να στραγγίξει καλά και είναι έτοιμο.
Για το μασκαρπόνε: Βάζετε την κρέμα σε μπεν μαρί και τη ζεσταίνετε μέχρι να φτάσει στους 82οC. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και αφήνετε να φτάσει ξανά στους 82οC. Ανακατεύετε συνεχώς για 5 λεπτά. Βγάζετε το μίγμα από το μπεν μαρί και όταν κρυώσει εντελώς και πήξει, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Το μεταφέρετε σε σουρωτήρι με τουλπάνι και το αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες επιπλέον.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης – Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη φέτα: Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει λίγο χλιαρό (το θερμόμετρο να φτάσει τους 35οC) και απομακρύνεται την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη μύτη ενός κουταλιού παίρνετε πυτιά, τη διαλύετε σε 3 κουτ. σούπας νερό και την ανακατεύετε στο χλιαρό γάλα.

Βήμα 2

Αφήνετε ακίνητη την κατσαρόλα. Σε 30 λεπτά το γάλα θα έχει πήξει. Το σταυρώνετε, το κόβετε σε 4 κομμάτια και τα μεταφέρετε σε τουλπάνι ή τυροβόλι (μικρό μεταλλικό δοχείο με τρύπες ή καλαθάκι πλεγμένο με βούρλα, απαραίτητο για το στράγγισμα του τυριού. Θα το βρείτε στη λαϊκή ή σε καταστήματα οικιακών ειδών). Αφήνετε το τυρί να στραγγίξει όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα αλατίζετε την επιφάνεια του και το αφήνετε να στραγγίξει για μερικές ώρες ακόμα. Αν το έχετε μέσα σε τυροβόλι το αναποδογυρίζετε και αλατίζετε την κάτω πλευρά και τα πλαϊνά. Σε δύο μέρες η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Βήμα 3

Για το ανθότυρο: Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Το γάλα θα κόψει. Το ρίχνετε τότε σε σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι και το πιέζετε για να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνετε για 2-3 ώρες να στραγγίξει καλά και είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Για το μασκαρπόνε: Βάζετε την κρέμα σε μπεν μαρί και τη ζεσταίνετε μέχρι να φτάσει στους 82οC. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και αφήνετε να φτάσει ξανά στους 82οC. Ανακατεύετε συνεχώς για 5 λεπτά. Βγάζετε το μίγμα από το μπεν μαρί και όταν κρυώσει εντελώς και πήξει, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Το μεταφέρετε σε σουρωτήρι με τουλπάνι και το αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες επιπλέον.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης – Food styling: Elena Jeffrey