BBQ_saltses2SK

Υλικά

    Σάλτσα γιαουρτιού με πάπρικα

  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Σάλτσα aioli

  • ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 500ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 1 κουτ. σούπας μυρωδικά ψιλοκομμένα (ανάλογα με τη γεύση σας, βασιλικό ή μαϊντανό ή άνηθο ή ρίγανη ή θυμάρι)
  • Σάλτσα ψητής πιπεριάς

  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το BBQ αγαπά τα ψητά συνοδευτικά και τις απαλές σάλτσες και αλοιφές δίπλα στα κρεατικά ή πουλερικά σας. Ετοιμάσαμε 4 προτάσεις για να επιλέξετε.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού με πάπρικα: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για τη σάλτσα aioli: Βάζετε σε ένα μπολ τον κρόκο και τη μουστάρδα και χτυπάτε καλά με το σύρμα. Προσθέτετε στην αρχή, σταγόνα σταγόνα το ελαιόλαδο και μετά με συνεχόμενη ροή, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα με το σύρμα. Προσθέτετε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Μόλις ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα προσθέτετε το ξύσμα και το μυρωδικό της επιλογής σας.
Για τη σάλτσα ψητής πιπεριάς: Πλένετε καλά τις πιπεριές, τις σκουπίζετε και τις βάζετε στο BBQ να ψηθούν μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδας τους. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζετε τις πιπεριές να μαυρίσουν σε όλες τις μεριές.
Αποσύρετε από την ψησταριά και τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων. Κλείνετε καλά και αφήνετε τις πιπεριές για 10 λεπτά. Βγάζετε τις πιπεριές από τη σακούλα και αφαιρείτε την καμένη φλούδα, το κοτσάνι και τους σπόρους. Ρίχνετε τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τις πολτοποιείτε. Σερβίρετε αμέσως.
Για τη σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας: Πλένετε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζετε. Τις ψήνετε στο BBQ μέχρι να καούν εξωτερικά και να πάρουν τη μυρωδιά του καπνίσματος. Τις αφήνετε για 5-10 λεπτά για να μπορείτε να τις πιάσετε χωρίς να καείτε και τις ξεφλουδίζετε καλά.
Μεταφέρετε την ψίχα τους στο μπλέντερ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γιαούρτι. Πολτοποιείτε καλά. Αδειάζετε τη σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα γιαουρτιού με πάπρικα: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα aioli: Βάζετε σε ένα μπολ τον κρόκο και τη μουστάρδα και χτυπάτε καλά με το σύρμα. Προσθέτετε στην αρχή, σταγόνα σταγόνα το ελαιόλαδο και μετά με συνεχόμενη ροή, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα με το σύρμα. Προσθέτετε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Μόλις ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα προσθέτετε το ξύσμα και το μυρωδικό της επιλογής σας.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα ψητής πιπεριάς: Πλένετε καλά τις πιπεριές, τις σκουπίζετε και τις βάζετε στο BBQ να ψηθούν μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδας τους. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζετε τις πιπεριές να μαυρίσουν σε όλες τις μεριές.

Βήμα 4

Αποσύρετε από την ψησταριά και τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων. Κλείνετε καλά και αφήνετε τις πιπεριές για 10 λεπτά. Βγάζετε τις πιπεριές από τη σακούλα και αφαιρείτε την καμένη φλούδα, το κοτσάνι και τους σπόρους. Ρίχνετε τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τις πολτοποιείτε. Σερβίρετε αμέσως.

Βήμα 5

Για τη σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας: Πλένετε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζετε. Τις ψήνετε στο BBQ μέχρι να καούν εξωτερικά και να πάρουν τη μυρωδιά του καπνίσματος. Τις αφήνετε για 5-10 λεπτά για να μπορείτε να τις πιάσετε χωρίς να καείτε και τις ξεφλουδίζετε καλά.

Βήμα 6

Μεταφέρετε την ψίχα τους στο μπλέντερ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γιαούρτι. Πολτοποιείτε καλά. Αδειάζετε τη σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb