xaroupi nik1
clock icon
1:10'

Ψωμί με χαρουπάλευρο

Υλικά

  • 1 νεροπότηρο νερό ζεστό ή χλιαρό
  • 15γρ. μαγιά νωπή, κομματιασμένη με το πιρούνι
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
  • 500γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Tips

  • Χαρουπάλευρο (μαζί με πολλά ακόμα προϊόντα χαρουπιού) θα βρείτε σε πολλά παντοπωλεία, σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.
  • Μαγιά νωπή θα βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας ή στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συσκευασμένη.

Δεν είναι μόνο υγιεινό, είναι και πολύ νόστιμο. Το χαρουπάλευρο μπορεί να ξυπνά άσχημες αναμνήσεις στις παλαιότερες γενιές, όπως έχει μια ιδιαίτερη γεύση, ελαφρώς καπνιστή, πικρούτσικη και δυνατή, που το κάνει ιδανικό για ψωμί, παξιμάδια και αρτοσκευάσματα.

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.
Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια σας, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για ½ λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθετε το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζετε σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνετε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Ξεσκεπάζετε το ταψί και το βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν θα μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχετε αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού: Ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψετε.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

Βήμα 2

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.

Βήμα 3

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια σας, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για ½ λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθετε το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζετε σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνετε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Ξεσκεπάζετε το ταψί και το βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν θα μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχετε αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού: Ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψετε.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή