rosiki salata

Υλικά

  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 4 καρότα μέτρια
  • 1 φλιτζάνι αρακά ψιλό
  • 6 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας κάπαρη ψιλή
  • 300 γρ. μαγιονέζα Ομοσπονδία
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Όταν θα βγει κρύα κρύα από το ψυγείο, ελαφρώς ξινή από το λεμόνι και πικάντικη από τη μουστάρδα, είναι πάντα η ιδανική συνοδεία για κάθε ψητό φούρνου, σχάρας ή τηγανιού.

Αναμειγνύετε τη μαγιονέζα Ομοσπονδία με το ε.π. ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και κρατάτε το μείγμα στο ψυγείο.
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τα καρότα. Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να τρυπιούνται εύκολα. Αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα κόβετε σε κυβάκια.
Ζεματάτε τον αρακά σε καυτό νερό για 1 λεπτό. Τον στραγγίζετε και τον αφήνετε σε πιατέλα να στεγνώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις ψιλοκομμένες πατάτες, τα καρότα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον αρακά, το αγγουράκι τουρσί, την κάπαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε περίπου τη μισή μαγιονέζα και κάνετε ένα απαλό ανακάτεμα να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ρίχνοντας ακόμα δύο τρεις κουταλιές μαγιονέζα.
Τοποθετείτε τη ρώσικη μέσα σε μια οβάλ πιατελίτσα στρώνοντάς τη καλά με ένα πιρούνι. Από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη μαγιονέζα, διακοσμείτε με ελίτσες και βραστό αβγό και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμειγνύετε τη μαγιονέζα Ομοσπονδία με το ε.π. ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και κρατάτε το μείγμα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τα καρότα. Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να τρυπιούνται εύκολα. Αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα κόβετε σε κυβάκια.

Βήμα 3

Ζεματάτε τον αρακά σε καυτό νερό για 1 λεπτό. Τον στραγγίζετε και τον αφήνετε σε πιατέλα να στεγνώσει.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις ψιλοκομμένες πατάτες, τα καρότα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον αρακά, το αγγουράκι τουρσί, την κάπαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε περίπου τη μισή μαγιονέζα και κάνετε ένα απαλό ανακάτεμα να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ρίχνοντας ακόμα δύο τρεις κουταλιές μαγιονέζα.

Βήμα 5

Τοποθετείτε τη ρώσικη μέσα σε μια οβάλ πιατελίτσα στρώνοντάς τη καλά με ένα πιρούνι. Από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη μαγιονέζα, διακοσμείτε με ελίτσες και βραστό αβγό και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey