clock icon
55'

Ψαρομπιφτέκια στο φούρνο

Υλικά

  • 500γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • ½ κουτ. γλυκού γλυκάνισο, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 βαζάκι τόνο σε νερό, στραγγισμένο και κομματιασμένο
  • 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένες και στυμμένες
  • 2 αβγά
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη
  • ελαιόλαδο για το λάδωμα των χεριών
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ντιπ γιαουρτιού

  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Tips

  • Αντί για μπακαλιάρο ως βασικό συστατικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο ψάρι, όπως πέρκα.

Ένα έξυπνος και νόστιμος τρόπος να μαγειρέψετε ψάρι για τους αγαπημένους σας, ιδιαίτερα για τα παιδιά, ή όσους δεν είναι πολύ φίλοι του ψαριού. Συνοδέψτε τα με πατάτες φούρνου ή ετοιμάστε πρωτότυπα χάμπουργκερ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 8 - 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και, όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε, τα κομματιάζετε καλά, αφαιρώντας τυχόν κόκαλα και δέρμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και προσθέτετε τον τόνο, το ψωμί, τα αβγά, τον άνηθο, το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι. Λαδώνετε τις παλάμες σας και αρχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά, για να φτιάξετε ένα ενιαίο μίγμα.
Ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο. Πλάθετε μπιφτέκια σε μέτριο μέγεθος, πάντα με τα χέρια λαδωμένα για να μην κολλάει το μίγμα, και «περνάτε» τα μπιφτέκια από την τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας να τα καλύψετε από όλες τις πλευρές.
Στρώνετε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζετε τα ψαρομπιφτέκια στο ταψί. Τα ψήνετε για 10 λεπτά από τη μία πλευρά. Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 - 12 λεπτά.
Ετοιμάζετε το ντιπ γιαουρτιού, ανακατεύοντας το γιαούρτι, με τη μουστάρδα, την πάπρικα και το ελαιόλαδο. Σερβίρετε τα ψαρομπιφτέκια ζεστά, συνοδεύοντας τα με το δροσερό ντιπ γιαουρτιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 8 - 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και, όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε, τα κομματιάζετε καλά, αφαιρώντας τυχόν κόκαλα και δέρμα.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και προσθέτετε τον τόνο, το ψωμί, τα αβγά, τον άνηθο, το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι. Λαδώνετε τις παλάμες σας και αρχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά, για να φτιάξετε ένα ενιαίο μίγμα.

Βήμα 3

Ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο. Πλάθετε μπιφτέκια σε μέτριο μέγεθος, πάντα με τα χέρια λαδωμένα για να μην κολλάει το μίγμα, και «περνάτε» τα μπιφτέκια από την τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας να τα καλύψετε από όλες τις πλευρές.

Βήμα 4

Στρώνετε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζετε τα ψαρομπιφτέκια στο ταψί. Τα ψήνετε για 10 λεπτά από τη μία πλευρά. Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 - 12 λεπτά.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το ντιπ γιαουρτιού, ανακατεύοντας το γιαούρτι, με τη μουστάρδα, την πάπρικα και το ελαιόλαδο. Σερβίρετε τα ψαρομπιφτέκια ζεστά, συνοδεύοντας τα με το δροσερό ντιπ γιαουρτιού.