OliveMagazine

Κοτόπιτα µε τραχανά

Κοτόπιτα µε τραχανά

Μερίδες:για ένα µακρόστενο ταψάκι 30 x 40εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 πακέτο παραδοσιακά φύλλα για πίτες
  • 700γρ. φιλέτο από μπουτάκια κοτόπουλου σε κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι τραχανά
  • 50γρ. Flora με βούτυρο
  • 1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
  • πάπρικα γλυκιά
  • λίγο καρδάµωµο κοπανισµένο
  • 1½ φλιτζάνι φέτα χοντροτριµµένη
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το άλειµµα των φύλλων

  • Flora με βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αβγά
  • σουσάµι άσπρο και µαύρο (προαιρετικά)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε λίγο από το Flora και σοτάρετε τα κυβάκια του κοτόπουλου µέχρι να πάρουν χρώµα και τα βγάζετε στην άκρη.

Προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο Flora και σοτάρετε το κρεµµύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για 5 λεπτά. Ρίχνετε ξανά το κοτόπουλο, το καρδάµωµο και την πάπρικα και ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί στο τηγάνι για λίγο ακόµα.

Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε µε το κρασί. Όταν εξατµιστεί το οινόπνευµα ρίχνετε τον τραχανά και το ζεστό νερό και σιγοβράζετε µέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από τον τραχανά. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η γέµιση.

Στο µεταξύ προθερµαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε καλά ένα µακρόστενο ταψί. Στρώνετε τα τέσσερα πρώτα φύλλα, αλείφοντάς τα καλά με το λιωμένο Flora ένα ένα με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Προσθέτετε στη γέµιση τα αβγά, τη φέτα και το µαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε οµοιόµορφα τη γέµιση πάνω από τα φύλλα, μαζεύετε τα φύλλα που εξέχουν από τριγύρω, τα διπλώνετε πάνω από τη γέµιση και τέλος τα αλείφετε με το λιωμένο Flora ξανά. Σκεπάζετε την πίτα µε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία βουτυρώνετε με το λιωμένο Flora και µετά σουρώνετε ελαφρά έτσι ώστε να µην εξέχουν από την περιφέρεια του ταψιού.

Με ένα κοφτερό µαχαίρι χαράζετε την πίτα σε κοµµάτια. Χτυπάτε το γάλα µε τα αβγά και όσο Flora με βούτυρο έχει περισσέψει από το άλειµµα και µε µια κουτάλα περιχύνετε όλη την πίτα. Πασπαλίζετε µε τα σουσάµια και ψήνετε την πίτα στον προθερµασµένο φούρνο µέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη σερβίρετε ζεστή κόβοντας σε κοµµάτια.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr