mikres-atomikes-arnopites-me-tria-tyria
clock icon
1:40'

Aτομικές αρνόπιτες με τρία τυριά και δυόσμο

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • ½ κιλό κρέας αρνίσιο, κατά προτίμηση από μπούτι χωρίς κόκαλο, σε μπουκίτσες
  • 250γρ. γραβιέρα τριμμένη στον τρίφτη
  • 250γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • 150γρ. ξινομυζήθρα
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμυδάκι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Ένα νόστιμο πιάτο με αρνάκι και τυριά «κρυμμένα» σε ένα πακετάκι από φύλλο κρούστας, που θα λατρέψουν όλοι οι καλεσμένοι σας.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τα κομματάκια του αρνιού.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, αλατίζετε, πιπερώνετε και προσθέτετε το μπούκοβο. Σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύετε μέχρι το αρνάκι να γίνει τρυφερό και να πήξει πολύ η σάλτσα του.
Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ τη γραβιέρα και το ανθότυρο και τέλος ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
Παίρνετε τις μπουκίτσες του αρνίσιου κρέατος με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνετε μέσα στο μίγμα των τυριών. Ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο και τα κόβετε τετράγωνα με μια κάθετη τομή στη μικρή πλευρά τους. Παίρνετε μπροστά σας ένα τετράγωνο κομμάτι φύλλου και διπλώνετε ένα από τα μακρόστενα κομμάτια που κόψατε στα τρία. Το τοποθετείτε στο κέντρο του τετράγωνου φύλλου και βάζετε πάνω του τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας γέμιση. Πιάνετε τις τέσσερις άκρες και το πιάνετε σε πουγκί, το στρίβετε πάνω από τη γέμιση να κλείσει και ανοίγετε όμορφα τις άκρες του φύλλου. Αλείφετε με επιπλέον λάδι και τοποθετείτε το πουγκί σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνετε τις αρνόπιτες-πουγκιά στο φούρνο μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τα κομματάκια του αρνιού.

Βήμα 2

Σβήνετε με το λευκό κρασί, αλατίζετε, πιπερώνετε και προσθέτετε το μπούκοβο. Σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύετε μέχρι το αρνάκι να γίνει τρυφερό και να πήξει πολύ η σάλτσα του.

Βήμα 3

Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ τη γραβιέρα και το ανθότυρο και τέλος ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Βήμα 4

Παίρνετε τις μπουκίτσες του αρνίσιου κρέατος με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνετε μέσα στο μίγμα των τυριών. Ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC.

Βήμα 5

Απλώνετε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο και τα κόβετε τετράγωνα με μια κάθετη τομή στη μικρή πλευρά τους. Παίρνετε μπροστά σας ένα τετράγωνο κομμάτι φύλλου και διπλώνετε ένα από τα μακρόστενα κομμάτια που κόψατε στα τρία. Το τοποθετείτε στο κέντρο του τετράγωνου φύλλου και βάζετε πάνω του τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας γέμιση. Πιάνετε τις τέσσερις άκρες και το πιάνετε σε πουγκί, το στρίβετε πάνω από τη γέμιση να κλείσει και ανοίγετε όμορφα τις άκρες του φύλλου. Αλείφετε με επιπλέον λάδι και τοποθετείτε το πουγκί σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 6

Ψήνετε τις αρνόπιτες-πουγκιά στο φούρνο μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb