Axnisti_glistrida_anoigma
clock icon
35'

Αχνιστή γλιστρίδα με καραμελωμένα ντοματίνια και φέτα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τη γλιστρίδα

  • 500 γρ. γλιστρίδα, καθαρισμένη από τα σκληρά της κοτσάνια
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα καραμελωμένα ντοματίνια

  • 10 ντοματίνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 3/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και σύγκλινο ή αντίστοιχο αλλαντικό κομμένο σε λεπτές φέτες.

Στο Μεξικό η γλιστρίδα μαγειρεύεται κοκκινιστή με χοιρινό. Στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει σε αφθονία, συνηθίζεται κυρίως να τρώγεται ωμή σε σαλάτες. Δοκιμάστε την αχνιστή με καραμελωμένα ντοματίνια και φέτα ως ζεστή σαλάτα.

Γλιστρίδα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, 150 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις η σάλτσα αρχίζει να αχνίζει προσθέτουμε τη γλιστρίδα και την αχνίζουμε για 8΄-10΄ σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε το σκεύος.

Καραμελωμένα ντοματίνια: Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, καραμελώνουμε τα ντοματίνια ρίχνοντας μέσα όλα τα υλικά, για 3΄-4΄, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε πιάτο τη γλιστρίδα με ντοματίνια, φέτα και ωμό ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Γλιστρίδα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, 150 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις η σάλτσα αρχίζει να αχνίζει προσθέτουμε τη γλιστρίδα και την αχνίζουμε για 8΄-10΄ σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε το σκεύος.

Βήμα 2

Καραμελωμένα ντοματίνια: Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, καραμελώνουμε τα ντοματίνια ρίχνοντας μέσα όλα τα υλικά, για 3΄-4΄, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε πιάτο τη γλιστρίδα με ντοματίνια, φέτα και ωμό ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη