kremmudia-2
clock icon
1:25'

Άλειμμα από ψητά κρεμμύδια με ελαιόλαδο και θρούμπι

Υλικά

  • 1 κιλό μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε κόκκους
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα, σπασμένες
  • 4-5 κλωνάρια φρέσκο θρούμπι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
  • θαλασσινό αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Ένα ορεκτικό με κρεμμύδια που μπορεί να κερδίσει επάξια μια θέση στο τραπέζι μας. Μαζί με χωριάτικο ψωμί, ελιές, μερικά τουρσιά ή παστά δημιουργεί ένα σπέσιαλ μεζέ για το ούζο ή το τσίπουρο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε στη μέση. Τα τοποθετείτε με το κομμένο μέρος προς τα πάνω, ραντίζετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με το θρούμπι. Προσθέτετε τον κόλιανδρο, το πιπέρι, το σκόρδο και πασπαλίζετε με θαλασσινό αλάτι.
Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5΄-8΄ μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Χτυπάτε τα κρεμμύδια στο μούλτι, προσθέτετε τα υγρά του ταψιού και τα πολτοποιείτε μέχρι να λιώσουν καλά.
Διατηρείτε τον πολτό σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο για 1 μήνα στο ψυγείο.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε στη μέση. Τα τοποθετείτε με το κομμένο μέρος προς τα πάνω, ραντίζετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με το θρούμπι. Προσθέτετε τον κόλιανδρο, το πιπέρι, το σκόρδο και πασπαλίζετε με θαλασσινό αλάτι.

Βήμα 2

Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5΄-8΄ μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Χτυπάτε τα κρεμμύδια στο μούλτι, προσθέτετε τα υγρά του ταψιού και τα πολτοποιείτε μέχρι να λιώσουν καλά.

Βήμα 4

Διατηρείτε τον πολτό σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο για 1 μήνα στο ψυγείο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M