Aligot anoigma

ΑΒΓΟ - ΤΥΡΙ

clock icon
45'

Aligot, κάτι ανάμεσα σε φοντί τυριών και πουρέ πατάτας

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος ζεστή
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 350 γρ. ημίσκληρο ή κασέρι τριμμένο
  • 40 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Η συνταγή είναι κάτι ανάμεσα σε φοντί τυριού και πουρέ πατάτας, με απίστευτη υφή και πλούσια γεύση. Σε αυτή τη συνταγή θα το φτιάξουμε χρησιμοποιώντας κασέρι ή ακόμα καλύτερα ημίσκληρο τυρί.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες ξεκινώντας από κρύο νερό και 1 κουταλιά του γλυκού κοφτή αλάτι. Όταν μαλακώσουν καλά, χωρίς όμως να σπάσουν, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Με πιρούνι,πολτοποιητή ή πρέσα, σπάμε καλά τις πατάτες, έτσι όπως είναι καυτές, και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα, το σκόρδο και το μισό τριμμένο ημίσκληρο ή κασέρι.
Ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και ναλιώσει το τυρί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να αποκτήσει πολύ μαστιχωτή υφή. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Φωτογραφία: Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες ξεκινώντας από κρύο νερό και 1 κουταλιά του γλυκού κοφτή αλάτι. Όταν μαλακώσουν καλά, χωρίς όμως να σπάσουν, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Με πιρούνι,πολτοποιητή ή πρέσα, σπάμε καλά τις πατάτες, έτσι όπως είναι καυτές, και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα, το σκόρδο και το μισό τριμμένο ημίσκληρο ή κασέρι.

Βήμα 2

Ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και ναλιώσει το τυρί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να αποκτήσει πολύ μαστιχωτή υφή. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Φωτογραφία: Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.