OliveMagazine

Αλμυρό κέικ με κιμά και ντοματίνια

Αλμυρό κέικ με κιμά και ντοματίνια

Μερίδες:8-10
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:25'
Έτοιμο σε:1:45'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα
  • 45 ml + 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 180 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 240 ml χυμό ντομάτας
  • 240 ml ζωμό
  • 400 ml νερό
  • 4 – 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 260 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • 20 στρογγυλά ντοματίνια
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Μαρινάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ρίχνουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και καβουρδίζουμε πάντα σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας αλλά αυτό είναι και το μυστικό για ένα πετυχημένο κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να έχει στεγνώσει αρκετά, δηλαδή να μην έχει σχεδόν καθόλου υγρά.

Για τη ζύμη: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βάζουμε τη μισή ποσότητα του νερού (200 γρ.), το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και δίνουμε μια βράση. Μόλις το νερό βράσει αποσύρουμε από την εστία, κλείνουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αβγά και το υπόλοιπο νερό και ομογενοποιούμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας (αφού πρώτα έχουμε σουρώσει) το νερό που βράσαμε σταδιακά στο μπολ, ανακατεύοντας. Δίνουμε προσοχή σε αυτό το σημείο έτσι ώστε να μην προσθέσουμε απευθείας το καυτό νερό και μαγειρέψουμε τα αβγά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC βαθμούς στον αέρα. Στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 25-26 εκ., τη βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε. Αδειάζουμε τον χυλό μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι ή κουτάλα προσθέτουμε στο κέντρο της φόρμας τον κιμά σταδιακά, έτσι ώστε κάθε κουταλιά να σπρώχνει το χυλό εξωτερικά και ο κιμάς να δημιουργήσει έναν κύκλο με απόσταση περίπου δύο δάχτυλα από το χείλος. Βυθίζουμε ολόκληρά τα ντοματίνια διάσπαρτα στο μείγμα. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο