pita me kima ntomatinia2
clock icon
1:45'

Αλμυρό κέικ με κιμά και ντοματίνια

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα
  • 45 ml + 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 180 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 240 ml χυμό ντομάτας
  • 240 ml ζωμό
  • 400 ml νερό
  • 4 – 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 260 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • 20 στρογγυλά ντοματίνια
  • αλάτι, πιπέρι

Δεν είναι πίτσα, δεν είναι λαχμαντζούν, δεν είναι πίτα, είναι το κέικ με κιμά του Λάμπρου Βακιάρου με τη φίνα γεύση. Τα ντοματίνια μην ξεχάσετε! Δίνουν χρώμα και νοστιμιά.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Μαρινάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ρίχνουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και καβουρδίζουμε πάντα σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας αλλά αυτό είναι και το μυστικό για ένα πετυχημένο κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να έχει στεγνώσει αρκετά, δηλαδή να μην έχει σχεδόν καθόλου υγρά.

Για τη ζύμη: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βάζουμε τη μισή ποσότητα του νερού (200 γρ.), το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης σε μπάλα για μπαχαρικά και δίνουμε μια βράση. Μόλις το νερό βράσει αποσύρουμε από την εστία, κλείνουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αβγά και το υπόλοιπο νερό και ομογενοποιούμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας (αφού πρώτα έχουμε σουρώσει) το νερό που βράσαμε σταδιακά στο μπολ, ανακατεύοντας. Δίνουμε προσοχή σε αυτό το σημείο έτσι ώστε να μην προσθέσουμε απευθείας το καυτό νερό και μαγειρέψουμε τα αβγά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία αντικολλητική φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 25-26 εκ. Αδειάζουμε τον χυλό μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι ή κουτάλα προσθέτουμε στο κέντρο της φόρμας τον κιμά σταδιακά, έτσι ώστε κάθε κουταλιά να σπρώχνει το χυλό εξωτερικά και ο κιμάς να δημιουργήσει έναν κύκλο με απόσταση περίπου δύο δάχτυλα από το χείλος. Βυθίζουμε ολόκληρά τα ντοματίνια διάσπαρτα στο μείγμα. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Μαρινάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ρίχνουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και καβουρδίζουμε πάντα σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας αλλά αυτό είναι και το μυστικό για ένα πετυχημένο κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά.

Βήμα 2

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να έχει στεγνώσει αρκετά, δηλαδή να μην έχει σχεδόν καθόλου υγρά.

Βήμα 3

Για τη ζύμη: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βάζουμε τη μισή ποσότητα του νερού (200 γρ.), το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης σε μπάλα για μπαχαρικά και δίνουμε μια βράση. Μόλις το νερό βράσει αποσύρουμε από την εστία, κλείνουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αβγά και το υπόλοιπο νερό και ομογενοποιούμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας (αφού πρώτα έχουμε σουρώσει) το νερό που βράσαμε σταδιακά στο μπολ, ανακατεύοντας. Δίνουμε προσοχή σε αυτό το σημείο έτσι ώστε να μην προσθέσουμε απευθείας το καυτό νερό και μαγειρέψουμε τα αβγά.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία αντικολλητική φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 25-26 εκ. Αδειάζουμε τον χυλό μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι ή κουτάλα προσθέτουμε στο κέντρο της φόρμας τον κιμά σταδιακά, έτσι ώστε κάθε κουταλιά να σπρώχνει το χυλό εξωτερικά και ο κιμάς να δημιουργήσει έναν κύκλο με απόσταση περίπου δύο δάχτυλα από το χείλος. Βυθίζουμε ολόκληρά τα ντοματίνια διάσπαρτα στο μείγμα. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.