Almira me garides_anoigma
clock icon
60'

Αλμύρα με κρύα σάλτσα ντομάτας και σκορδάτες γαρίδες

Υλικά

    Για την αλμύρα με κρύα σάλτσα ντομάτας

  • 800 γρ. αλμύρα, καθαρισμένη και πλυμένη
  • 3 ζουμερές ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 λεμόνι
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • Για τις σκορδάτες γαρίδες

  • 12 μεγάλες γαρίδες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας ούζο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το ούζο μπορείτε αν θέλετε να το αντικαταστήσετε με λευκό κρασί.

Τα τελευταία χρόνια η αλμύρα έχει μπει για τα καλά στους πάγκους της λαϊκής, οπότε μη χάσετε ευκαιρία να τη βάλετε στο τραπέζι σας. Θα γευτείτε τη θάλασσα, όπως μαρτυρά και το όνομά της. Οι σκορδάτες γαρίδες τής ταιριάζουν γάντι!

Για την αλμύρα με κρύα σάλτσα ντομάτας: Σε άφθονο καυτό νερό βράζουμε την αλμύρα για περίπου 10΄ ή όσο χρειαστεί ώστε να μαλακώσει, αλλά να μην παραβράσει. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, τα σκόρδα, τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Για τις σκορδάτες γαρίδες: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σπάμε δύο από τις σκελίδες σκόρδο και τις βάζουμε στο τηγάνι, αρωματίζουμε το λάδι και τις αφαιρούμε. Προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο, αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε και τοποθετούμε στο τηγάνι τις γαρίδες και τα υπόλοιπα σκόρδα. Τις μαγειρεύουμε για 2΄ από κάθε πλευρά, δυναμώσουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις γαρίδες με το λαδάκι τους και την αλμύρα με την κρύα σάλτσα ντομάτας.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Για την αλμύρα με κρύα σάλτσα ντομάτας: Σε άφθονο καυτό νερό βράζουμε την αλμύρα για περίπου 10΄ ή όσο χρειαστεί ώστε να μαλακώσει, αλλά να μην παραβράσει. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, τα σκόρδα, τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Βήμα 2

Για τις σκορδάτες γαρίδες: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σπάμε δύο από τις σκελίδες σκόρδο και τις βάζουμε στο τηγάνι, αρωματίζουμε το λάδι και τις αφαιρούμε. Προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο, αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε και τοποθετούμε στο τηγάνι τις γαρίδες και τα υπόλοιπα σκόρδα. Τις μαγειρεύουμε για 2΄ από κάθε πλευρά, δυναμώσουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις γαρίδες με το λαδάκι τους και την αλμύρα με την κρύα σάλτσα ντομάτας.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη