MIKRI-ALMIRI-GALATOPITA-
clock icon
60'

Αλμυρή γαλατόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

Υλικά

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 160γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 3 αβγά + 1 κρόκο για το άλειμμα

Η αλμυρή εκδοχή της γαλατόπιτας είναι το τέλειο σνακ για το γραφείο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC στον αέρα. Σε μεσαία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε με προσοχή το γάλα και επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι το γάλα να βράσει, για περίπου 2-3 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνετε το σιμιγδάλι. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρετε μια κρέμα πηχτή όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά,προσθέτετε τη φέτα, το θυμάρι και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και τα προσθέτετε στο μίγμα, ανακατεύοντας γρήγορα.
Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με σιμιγδάλι ένα πυρέξ ή ταψί διαστάσεων 25x35 εκ. και απλώνετε μέσα ομοιόμορφα την κρέμα. Με πινέλο αλείφετε τον κρόκο στην επιφάνεια της και ψήνετε στο φούρνο για 35-45 λεπτά.
Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 2 ώρες, για να μπορέσετε να την κόψετε χωρίς να διαλυθεί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC στον αέρα. Σε μεσαία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 2

Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε με προσοχή το γάλα και επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι το γάλα να βράσει, για περίπου 2-3 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνετε το σιμιγδάλι. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρετε μια κρέμα πηχτή όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου.

Βήμα 3

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά,προσθέτετε τη φέτα, το θυμάρι και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και τα προσθέτετε στο μίγμα, ανακατεύοντας γρήγορα.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με σιμιγδάλι ένα πυρέξ ή ταψί διαστάσεων 25x35 εκ. και απλώνετε μέσα ομοιόμορφα την κρέμα. Με πινέλο αλείφετε τον κρόκο στην επιφάνεια της και ψήνετε στο φούρνο για 35-45 λεπτά.

Βήμα 5

Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 2 ώρες, για να μπορέσετε να την κόψετε χωρίς να διαλυθεί.