Cake karotou me loukaniko
clock icon
1:15'

Αλμυρό κέικ καρότου με χωριάτικο λουκάνικο, φέτα και μπαχαρικά

Υλικά

  • Mερίδες: Για φόρμα 26Χ10 εκ.
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 160 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 25 ml μπράντι ή ουίσκι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ό.χ.
  • 2 κουτ. γλυκού . μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού . κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 220 γρ. καρότο, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 400 γρ. φέτα σε κύβους, ανακατεμένη με 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο

Φτιάχνουμε κέικ αλλιώς. Ετοιμάζουμε αλμυρό κέικ καρότου με χωριάτικο λουκάνικο, φέτα και μπαχαρικά. Ωραία πρόταση και για πρωινό.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα αυγά και το μπράντι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Ενώνουμε το μείγμα αλευριού με το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε το καρότο με τα υγρά του, τη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρώς – δεν θέλουμε να ανακατευτεί πάρα πολύ γιατί η ζύμη θα σκληρύνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουμε τη φόρμα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.

Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα του κέικστη φόρμα κουνώντας την, ώστε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βάζουμε το λουκάνικο στη μέση και, τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κέικ ανακινώντας να κάτσει καλά στη μακρόστενη φόρμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Ψήνουμε για περίπου 45΄, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Κάνουμε το κόλπο με το μαχαιράκι: βυθίζουμε ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο και αν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι το κέικ μας έχει γίνει. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Σερβίρεται κρύο ή χλιαρό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα αυγά και το μπράντι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Βήμα 2

Ενώνουμε το μείγμα αλευριού με το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε το καρότο με τα υγρά του, τη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρώς – δεν θέλουμε να ανακατευτεί πάρα πολύ γιατί η ζύμη θα σκληρύνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουμε τη φόρμα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.

Βήμα 3

Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα του κέικστη φόρμα κουνώντας την, ώστε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βάζουμε το λουκάνικο στη μέση και, τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κέικ ανακινώντας να κάτσει καλά στη μακρόστενη φόρμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Βήμα 4

Ψήνουμε για περίπου 45΄, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Κάνουμε το κόλπο με το μαχαιράκι: βυθίζουμε ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο και αν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι το κέικ μας έχει γίνει. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Σερβίρεται κρύο ή χλιαρό.