MIKRI-ALMYRO-KEIK

ΟΡΕΚΤΙΚΑ – ΜΕΖΕΔΕΣ

clock icon
1:40'

Αλμυρό κέικ με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί, σύκα και καρύδια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί χοντροτριμμένο
  • 100γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι 3 αβγά
  • ½ φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 3 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 5 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

Tips

  • Αντί να καραμελώσετε το κρεμμύδι μπορείτε απλώς να το σοτάρετε. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με φουντούκια και τα ξερά σύκα με ξερά δαμάσκηνα (τα ξινά κατά προτίμηση).

Το αλμυρό κέικ με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί, σύκα και καρύδια μπορεί να γίνει το απόλυτο έδεσμα για τα απογεύματα των Χριστουγέννων.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και, αφού το ψήσετε για λίγο ακόμα και γλασάρει, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το μπέικον.
Χτυπάτε ελαφρά σε μπολ με μίξερ χειρός τα αβγά με τη λιωμένη μαργαρίνη και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το λιωμένο ανθότυρο, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα σύκα, τα καρύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο ενδιάμεσα. Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα και το σερβίρετε χλιαρό ή και κρύο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και, αφού το ψήσετε για λίγο ακόμα και γλασάρει, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το μπέικον.

Βήμα 2

Χτυπάτε ελαφρά σε μπολ με μίξερ χειρός τα αβγά με τη λιωμένη μαργαρίνη και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.

Βήμα 3

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το λιωμένο ανθότυρο, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα σύκα, τα καρύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Βήμα 4

Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο ενδιάμεσα. Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα και το σερβίρετε χλιαρό ή και κρύο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή