amygdalota Ydras
clock icon
60'

Αμυγδαλωτά από την Ύδρα

Υλικά

  • 1 κιλό αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
  • 3-4 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • ξύσμα λεμονιού
  • σπορέλαιο για το ταψί
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη

Tips

  • Για να διατηρηθούν φρέσκα τα αμυγδαλωτά και να μη στεγνώσουν, τα τοποθετείτε σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.

Τα λαχταριστά αμυγδαλωτά σε σχήμα λιλιπούτειου αχλαδιού και πασπαλισμένα με μπόλικη άχνη ζάχαρη, είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκάκια. Στα νησιά προσφέρονται σε γάμους και γενικά σε κάθε χαρμόσυνο γεγονός. Επιπλέον είναι και νηστίσιμα!

Στεγνώνετε τα αμύγδαλα σε ζεστό φούρνο για 10 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα αλέθετε στο μπλέντερ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη, το μέλι, το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνετε λίγο-λίγο ανθόνερο και ζυμώνετε μέχρι το μίγμα να πλάθεται.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Παίρνετε μικρή ποσότητα από το μίγμα, όσο ένα καρύδι περίπου, και το πλάθετε σε σχήμα αχλαδιού.
Λαδώνετε ένα ταψί, το πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι και αραδιάζετε μέσα τα «αχλαδάκια». Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν.
Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βουτάτε λίγα-λίγα σε ανθόνερο, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και κατόπιν τα βυθίζετε σε μπόλικη άχνη ζάχαρη. Όταν τελειώσετε, αν χρειάζεται, τα πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά.
Φωτογραφία:Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Στεγνώνετε τα αμύγδαλα σε ζεστό φούρνο για 10 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα αλέθετε στο μπλέντερ.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη, το μέλι, το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνετε λίγο-λίγο ανθόνερο και ζυμώνετε μέχρι το μίγμα να πλάθεται.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Παίρνετε μικρή ποσότητα από το μίγμα, όσο ένα καρύδι περίπου, και το πλάθετε σε σχήμα αχλαδιού.

Βήμα 4

Λαδώνετε ένα ταψί, το πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι και αραδιάζετε μέσα τα «αχλαδάκια». Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν.

Βήμα 5

Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βουτάτε λίγα-λίγα σε ανθόνερο, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και κατόπιν τα βυθίζετε σε μπόλικη άχνη ζάχαρη. Όταν τελειώσετε, αν χρειάζεται, τα πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά.

Φωτογραφία:Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb