tarte tatin
clock icon
1:10'

Ανάποδο κέικ με ανανά

Υλικά

  • 1 κονσέρβα Ανανά (Pineapple slices in syrup) DEL MONTE
  • 75ρ. ζάχαρη καστανή
  • 50γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 15 κερασάκια γλυκό κουταλιού ή μαρασκίνο
  • Για το κέικ

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι ή ξινόγαλα
  • ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι καρύδα ινδική τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

Εντυπωσιακό ανάποδο κέικ που ταιριάζει γάντι στο ξεκίνημα της ημέρας με ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου ή έναν ωραίο ελληνικό.

Στραγγίζετε τις ροδέλες του ανανά από το σιρόπι τους. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτετε το ταψί με τις ροδέλες του ανανά, μοιράζετε από πάνω τα κυβάκια του βουτύρου, σκορπάτε την καστανή ζάχαρη και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα. Τα ρίχνετε σταδιακά στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη.
Βγάζετε τις ροδέλες του ανανά από το φούρνο τοποθετείτε στο κέντρο κάθε ροδέλας από ένα κερασάκι γλυκό στραγγισμένο από το σιρόπι του και αδειάζετε από πάνω το μίγμα του κέικ. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και αφήνετε να κρυώσει καλά πριν σερβίρετε. 

Διαδικασία

Βήμα 1

Στραγγίζετε τις ροδέλες του ανανά από το σιρόπι τους. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτετε το ταψί με τις ροδέλες του ανανά, μοιράζετε από πάνω τα κυβάκια του βουτύρου, σκορπάτε την καστανή ζάχαρη και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.

Βήμα 2

Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα. Τα ρίχνετε σταδιακά στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη.

Βήμα 3

Βγάζετε τις ροδέλες του ανανά από το φούρνο τοποθετείτε στο κέντρο κάθε ροδέλας από ένα κερασάκι γλυκό στραγγισμένο από το σιρόπι του και αδειάζετε από πάνω το μίγμα του κέικ. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και αφήνετε να κρυώσει καλά πριν σερβίρετε.