anapodo-cake-me-mila-damaskina
clock icon
55'

Ανάποδο κέικ με μήλα, δαμάσκηνα και καρύδια

Υλικά

  • 3 μήλα
  • 12 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
  • 12 κομμάτια καρύδι
  • 50γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 50γρ. ζάχαρη
  • Για το κέικ

  • 4 αβγά
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 125γρ. καλαμποκέλαιο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 καψουλάκια βανίιλίνη
  • 250γρ. φαρίνα

Ανάποδα ή στη θέση τους, τα κέικ τα αγαπάμε και με αυτή τη σπέσιαλ συνταγή το αποδεικνύουμε για μια ακόμα φορά. Ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα ή αρωματικός καφές θα συνοδεύσουν τέλεια το αποτέλεσμα!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Καθαρίζετε τα μήλα από τη φλούδα τους και με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τα κουκούτσια δημιουργώντας μια τρύπα στο κέντρο των μήλων.
Ύστερα τα κόβετε σε φέτες πάχους όσο ένα δάχτυλο και τα απλώνετε στο ταψί. Μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα τα κυβάκια του βουτύρου, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα λεμονιού, τις βανιλίνες και χτυπάτε για λίγο ακόμα. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε τη φαρίνα λίγη λίγη από σουρωτήρι, ανακατεύοντάς τη στο μίγμα των αβγών με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βγάζετε το ταψί με τα μήλα από το φούρνο και μοιράζετε ομοιόμορφα στα κενά τα δαμάσκηνα και τα καρύδια. Αδειάζετε από πάνω τη ζύμη του κέικ και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε το κέικ για 20-25 λεπτά επιπλέον μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδοκοκκινίσει.
Το βγάζετε από το φούρνο και μετά από λίγα λεπτά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Σερβίρετε το κέικ χλιαρό ή κρύο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Καθαρίζετε τα μήλα από τη φλούδα τους και με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τα κουκούτσια δημιουργώντας μια τρύπα στο κέντρο των μήλων.

Βήμα 2

Ύστερα τα κόβετε σε φέτες πάχους όσο ένα δάχτυλο και τα απλώνετε στο ταψί. Μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα τα κυβάκια του βουτύρου, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα λεμονιού, τις βανιλίνες και χτυπάτε για λίγο ακόμα. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε τη φαρίνα λίγη λίγη από σουρωτήρι, ανακατεύοντάς τη στο μίγμα των αβγών με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 4

Βγάζετε το ταψί με τα μήλα από το φούρνο και μοιράζετε ομοιόμορφα στα κενά τα δαμάσκηνα και τα καρύδια. Αδειάζετε από πάνω τη ζύμη του κέικ και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε το κέικ για 20-25 λεπτά επιπλέον μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 5

Το βγάζετε από το φούρνο και μετά από λίγα λεπτά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Σερβίρετε το κέικ χλιαρό ή κρύο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή