20172775 – zucchini crostata pie

ΓΙΩΤΗΣ

clock icon
60'

Ανοιξιάτικη τάρτα με πράσο, φέτα και μάραθο

Υλικά

    Για τη ζύμη:

  • 1½ φλιτζάνι Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο σε μικρούς κύβους
  • 6 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια πράσα, καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 600γρ. φέτα τριμμένη
  • 3 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Η νοστιμιά αυτής της πίτας είναι σίγουρη ειδικά αν ανοίξετε το δικό σας φύλλο χρησιμοποιώντας Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους κύβους βουτύρου. Βάζετε σε λειτουργία το μίξερ (με το εξάρτημα γάντζο) και δουλεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε για ½ ώρα στο ψυγείο.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος ½ εκ. Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος φροντίζοντας να εξέχει η ζύμη περίπου 2½ -3 εκ. έξω από το ταψί.
Για τη γέμιση: Τρίβετε τα πράσα με αλάτι και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι. Τα στύβετε καλά με τα χέρια.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά τη μαραθόριζα. Προσθέτετε τα πράσα και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα πράσα να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τη φέτα, το μάραθο και μπόλικο πιπέρι. Χτυπάτε τα αβγά και τα αναμιγνύετε με τη γέμιση. Δοκιμάζετε και αλατίζετε ανάλογα με τη γεύση σας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC με αντιστάσεις. Αδειάζετε το μίγμα στην τάρτα και γυρίζετε τις άκρες της ζύμης που αφήνατε να προεξέχουν για να μισοκαλύψετε τη γέμιση. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους κύβους βουτύρου. Βάζετε σε λειτουργία το μίξερ (με το εξάρτημα γάντζο) και δουλεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε για ½ ώρα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος ½ εκ. Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος φροντίζοντας να εξέχει η ζύμη περίπου 2½ -3 εκ. έξω από το ταψί.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Τρίβετε τα πράσα με αλάτι και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι. Τα στύβετε καλά με τα χέρια.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά τη μαραθόριζα. Προσθέτετε τα πράσα και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα πράσα να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τη φέτα, το μάραθο και μπόλικο πιπέρι. Χτυπάτε τα αβγά και τα αναμιγνύετε με τη γέμιση. Δοκιμάζετε και αλατίζετε ανάλογα με τη γεύση σας.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC με αντιστάσεις. Αδειάζετε το μίγμα στην τάρτα και γυρίζετε τις άκρες της ζύμης που αφήνατε να προεξέχουν για να μισοκαλύψετε τη γέμιση. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.