arakas koukia anoigma
clock icon
60'

Αρακάς και κουκιά με πικάντικη σάλτσα, ρύζι και τηγανητά κρεμμύδια… όνειρο

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τα λαχανικά

  • 600 γρ. αρακά φρέσκο, καθαρισμένο
  • 300 γρ. κουκιά φρέσκα, καθαρισμένα
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κουτ. γλυκού πάστα κόκκινο κάρυ
  • 200 γρ. κρέμα καρύδας
  • ½ ματσάκι φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένο
  • 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
  • Για τα κρεμμύδια

  • 2 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 50 γρ. αλεύρι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • Για το ρύζι Basmati

  • 320 γρ. ρύζι basmati
  • 640 ml νερό
  • 5 κόκκους καρδάμωμο (κακουλέ)

Ένα ελαφρύ και κλασικό λαδερό, ο αρακάς με τα κουκιά, που το συνοδεύουμε με ρύζι και το γαρνίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Κρεμμύδια: Σε μια μπασίνα βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με αλάτι. Αφήνουμε για 5΄ και τα αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν ξανθό χρώμα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Λαχανικά: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, το κάρι και την κρέμα καρύδας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τον αρακά για 2΄ και τον παγώνουμε σε μπολ με πάγο και νερό. Το ίδιο κάνουμε και με τα κουκιά. Αφού έχει γλασάρει η σάλτσα, τα βάζουμε μέσα, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ.

Κρεμμύδια: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά. Το κρατάμε σκεπασμένο εκτός φωτιάς για άλλα 10΄. Επειτα ανακατεύουμε με μια πιρούνα να αφρατέψει. Σερβίρουμε τα λαχανικά και τη σάλτσα, συνοδευοντας με το ρύζι και το τραγανό κρεμμύδι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρεμμύδια: Σε μια μπασίνα βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με αλάτι. Αφήνουμε για 5΄ και τα αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν ξανθό χρώμα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 2

Λαχανικά: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, το κάρι και την κρέμα καρύδας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τον αρακά για 2΄ και τον παγώνουμε σε μπολ με πάγο και νερό. Το ίδιο κάνουμε και με τα κουκιά. Αφού έχει γλασάρει η σάλτσα, τα βάζουμε μέσα, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ.

Βήμα 4

Κρεμμύδια: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά. Το κρατάμε σκεπασμένο εκτός φωτιάς για άλλα 10΄. Επειτα ανακατεύουμε με μια πιρούνα να αφρατέψει. Σερβίρουμε τα λαχανικά και τη σάλτσα, συνοδευοντας με το ρύζι και το τραγανό κρεμμύδι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M