arnaki psima xalkidikis

Υλικά

  • 400 γρ. ρύζι
  • 2 κιλά σπάλα και πλευρά από αρνάκι, σε μερίδες
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Σήμα κατατεθέν της Χαλκιδικής, το ψήμα στολίζει πάντα το πασχαλινό τραπέζι. Ένα αρνάκι λουκούμι που αποκτά έξτρα νοστιμιά από το ρύζι. Δοκιμάστε το όλο το χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα.

Σε ένα μπολ ξεπλένουμε το ρύζι να φύγει το πολύ άμυλο. Το στραγγίζουμε. Σε ένα ταψί βάζουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε καλά, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και τη μουστάρδα και το αλείφουμε καλά. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό και το ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλο το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα μυρωδικά και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Τα μεταφέρουμε στο ταψί με το κρέας και συμπληρώνουμε με 2 ποτήρια καυτό νερό (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το φαγητό με βρεγμένη λαδόκολλα. Ψήνουμε το φαγητό για ακόμη 40-50 λεπτά ή μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά. Σερβίρεται ζεστό.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ξεπλένουμε το ρύζι να φύγει το πολύ άμυλο. Το στραγγίζουμε. Σε ένα ταψί βάζουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε καλά, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και τη μουστάρδα και το αλείφουμε καλά. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό και το ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλο το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα μυρωδικά και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Τα μεταφέρουμε στο ταψί με το κρέας και συμπληρώνουμε με 2 ποτήρια καυτό νερό (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το φαγητό με βρεγμένη λαδόκολλα. Ψήνουμε το φαγητό για ακόμη 40-50 λεπτά ή μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά. Σερβίρεται ζεστό.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση