ARNAKI
clock icon
2:20'

Αρνάκι σπάλα με πικάντικη κρούστα και γλυκοπατάτες σοτέ

Υλικά

    Για το αρνί

  • 80γρ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 60γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κλωναράκια δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 5 κλωνάρια θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 2 κιλά αρνίσια σπάλα
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 5-6 φέτες μπέικον
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 300ml κρασί λευκό
  • 250ml ζωμό κρέατος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις γλυκοπατάτες

  • 1½ κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια
  • 100γρ. βούτυρο
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
  • αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια πληθωρική συνταγή για το γιορτινό και το κυριακάτικο τραπέζι. Η κρούστα στο αρνάκι θα σας ενθουσιάσει!

Για το αρνί: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού με την παρμεζάνα, το ξύσμα του λεμονιού, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κρέας και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το καλύπτετε με τις φέτες μπέικον και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Κατόπιν, απλώνετε το μίγμα με τα ψίχουλα, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα επάνω στο κρέας, πιέζοντας με τα χέρια για να κολλήσει καλά.
Ρίχνετε στο ταψί το κρασί και τον ζωμό (όχι επάνω στο κρέας) και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί και, αν χρειάζεται, συμπληρώνετε λίγο νερό ή ζωμό. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το κρέας να πάρει χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα.
Για τις γλυκοπατάτες: Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζετε εκεί τις πατάτες και το κομμένο κεφάλι σκόρδο. Κρατάτε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ραντίζετε τις πατάτες και το σκόρδο. Καλύπτετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε τις πατάτες για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι τελείως (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν κοπεί).
Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψημένο σκόρδο σε ένα ψιλό σουρωτήρι και πιέζετε με ένα πιρούνι για να πάρετε το καθαρό σκόρδο. Σε ένα γουόκ ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες και το ψημένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Ανακινείτε καλά το σκεύος, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε στο τραπέζι δίπλα στο αρνί.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το αρνί: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού με την παρμεζάνα, το ξύσμα του λεμονιού, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κρέας και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το καλύπτετε με τις φέτες μπέικον και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Κατόπιν, απλώνετε το μίγμα με τα ψίχουλα, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα επάνω στο κρέας, πιέζοντας με τα χέρια για να κολλήσει καλά.

Βήμα 3

Ρίχνετε στο ταψί το κρασί και τον ζωμό (όχι επάνω στο κρέας) και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί και, αν χρειάζεται, συμπληρώνετε λίγο νερό ή ζωμό. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το κρέας να πάρει χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα.

Βήμα 4

Για τις γλυκοπατάτες: Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζετε εκεί τις πατάτες και το κομμένο κεφάλι σκόρδο. Κρατάτε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ραντίζετε τις πατάτες και το σκόρδο. Καλύπτετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε τις πατάτες για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι τελείως (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν κοπεί).

Βήμα 5

Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψημένο σκόρδο σε ένα ψιλό σουρωτήρι και πιέζετε με ένα πιρούνι για να πάρετε το καθαρό σκόρδο. Σε ένα γουόκ ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες και το ψημένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Ανακινείτε καλά το σκεύος, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε στο τραπέζι δίπλα στο αρνί.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση