OliveMagazine

Αρωματική σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο

Αρωματική σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο

Μερίδες:10-12
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες
  • 500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο (το οποίο έχει ξεπαγώσει)
  • 2 αβγά + 1 ασπράδι
  • 25 γρ. βρώμη
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 40 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λευκό σουσάμι για το γαρνίρισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι και πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγάλει τα υγρά του. Το χοντροκόβουμε και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βρώμη, τη φέτα, τη γραβιέρα, τον άνηθο, τον βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε το πρώτο φύλλο και βουτυρώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το δεύτερο σταυρωτά (βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα) και συνεχίζουμε έως ότου έχουμε 6 φύλλα. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα ένα-ένα κάθε φορά (βουτυρώνοντας πάντα) αυτή τη φορά λίγο έξω από τον κεντρικό άξονα στον οποίο βάλαμε σταυρωτά τα 6 πρώτα φύλλα. Αυτό θα μας βοηθήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζαρώσουμε το φύλλο στην επιφάνεια.

Αδειάζουμε στο κέντρο των φύλλων, κρατώντας ένα κυκλικό σχήμα περιμετρικά, όλη τη γέμιση και πιέζουμε έτσι ώστε να βγάλουμε τον περιττό αέρα. Διπλώνουμε καλά προς τα μέσα τα φύλλα και μόλις η πίτα έχει καλυφθεί εντελώς ζαρώνουμε τα τελευταία 6 φύλλα, για να δημιουργήσουμε μία τραγανή υφή στο ψήσιμο.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 40 – 50 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο