avga sparaggia
clock icon
15'

Αυγά τηγανητά με σπαράγγια

Υλικά

  • Για ένα άτομο
  • 2 αυγά
  • 4-5 πράσινα σπαράγγια που κόβετε τις κάτω άκρες τους
  • 30 ml. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια απλούστατη συνταγή που καταγράφεται γιατί η γευστική της αξία είναι πολλαπλάσια της προσπάθειας και συνθετότητάς της. Γιατί συχνά οι σαφείς και απλές συνθέσεις με υπέροχα υλικά, είναι το πιο νόστιμο πιάτο στον κόσμο!

Σε μεσαία ένταση, βάζετε σε ένα τηγάνι το λάδι και περιμένετε να κάψει. Ρίχνετε μέσα τα σπαράγγια και τα αφήνετε για 2 λεπτά απ’ τη μια πλευρά να πάρουν χρώμα. Γυρνάτε τα σπαράγγια απ’ την άλλη πλευρά και προσθέτετε τα αυγά. Γέρνετε λίγο το τηγάνι να πέσει λίγο καυτό λάδι στη πάνω επιφάνεια του ασπραδιού ώστε να το βοηθήσει να μαγειρευτεί γρήγορα, προκειμένου να μην γίνει σκληρή κρούστα από κάτω.

Γέρνετε κάθε τόσο το τηγάνι και με ένα κουτάλι παίρνετε καυτό λάδι και το ρίχνετε σε κρόκους και ασπράδι, εκεί που είναι ωμό, ακόμη ώστε να φτάσει τους 63º-64ºC που χρειάζεται κάθε αυγό, για να σπάσουν οι πρωτεΐνες του, με αποτέλεσμα να ασπρίσει το ασπράδι ενιαία στους 63ºC και στους 64ºC, η διαφανής μεμβράνη του κρόκου να πάρει ένα θαμπό άσπρο χρώμα (περίπου 4 λεπτά). Ο κρόκος τότε, θα είναι όσο παχύρρευστος πρέπει, ώστε να έχει την τέλεια γεύση και υφή στο στόμα.

Αφαιρείτε απ’ τη φωτιά και σερβίρετε με σπάτουλα προσεκτικά στο πιάτο, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεσαία ένταση, βάζετε σε ένα τηγάνι το λάδι και περιμένετε να κάψει. Ρίχνετε μέσα τα σπαράγγια και τα αφήνετε για 2 λεπτά απ’ τη μια πλευρά να πάρουν χρώμα. Γυρνάτε τα σπαράγγια απ’ την άλλη πλευρά και προσθέτετε τα αυγά. Γέρνετε λίγο το τηγάνι να πέσει λίγο καυτό λάδι στη πάνω επιφάνεια του ασπραδιού ώστε να το βοηθήσει να μαγειρευτεί γρήγορα, προκειμένου να μην γίνει σκληρή κρούστα από κάτω.

Βήμα 2

Γέρνετε κάθε τόσο το τηγάνι και με ένα κουτάλι παίρνετε καυτό λάδι και το ρίχνετε σε κρόκους και ασπράδι, εκεί που είναι ωμό, ακόμη ώστε να φτάσει τους 63º-64ºC που χρειάζεται κάθε αυγό, για να σπάσουν οι πρωτεΐνες του, με αποτέλεσμα να ασπρίσει το ασπράδι ενιαία στους 63ºC και στους 64ºC, η διαφανής μεμβράνη του κρόκου να πάρει ένα θαμπό άσπρο χρώμα (περίπου 4 λεπτά). Ο κρόκος τότε, θα είναι όσο παχύρρευστος πρέπει, ώστε να έχει την τέλεια γεύση και υφή στο στόμα.

Βήμα 3

Αφαιρείτε απ’ τη φωτιά και σερβίρετε με σπάτουλα προσεκτικά στο πιάτο, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι.