MIKRI-mpampas-me-roumi
clock icon
1:20'

Μπαμπάς με ρούμι

Υλικά

    Για τους μπαμπάδες

  • 500γρ. αλεύρι τύπου φαρίνα
  • 200ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 20γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  • 60γρ. βούτυρο μαλακό
  • 7 βιολογικά αβγά
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • Για το σιρόπι

  • 800ml νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 150ml ρούμι
  • Για το σερβίρισμα

  • 500ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί
  • 1 φλιτζάνι ψίχα φιστίκι Αιγίνης, χοντροσπασμένη
  • κερασάκια γλασέ (προαιρετικά)

Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό με την αφράτη υφή, την πλούσια σαντιγί και φιστίκι Αιγίνης -αντί για κερασάκι- για γαρνίρισμα.

Για τους μπαμπάδες: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. Σε ένα μπολάκι βάζετε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά και την αφήνετε να μουσκέψει για 4 λεπτά. Την ανακατεύετε καλά με έναν αυγοδάρτη για να διαλυθεί και τη ρίχνετε στο αλεύρι. Προσθέτετε το βούτυρο, τα αβγά και τη ζάχαρη και χτυπάτε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ για 3 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γίνει ενιαίο και αφράτο. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε σε σχετικά ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μοιράζετε το μίγμα σε 10-12 βουτυρωμένα μικρά ατομικά φορμάκια για κέικ και τα ψήνετεγια 30 λεπτά. Βγάζετε τα φορμάκια από τον φούρνο και αφήνετε τους μπαμπάδες να κρυώσουν. Τους ξεφορμάρετε και τους μεταφέρετε σε μια μεγάλη πιατέλα.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ρούμι και ανακατεύετε.
Τρυπάτε τους μπαμπάδες σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και τους περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τους αφήνετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Με ένα μαχαιράκι τούς χαράζετε οριζόντια στη μέση (χωρίς όμως να τους κόψετε στα δύο και τους γεμίζετε με τη σαντιγί. Γαρνίρετε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και αν θέλετε προσθέτετε και κερασάκια γλασέ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τους μπαμπάδες: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. Σε ένα μπολάκι βάζετε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά και την αφήνετε να μουσκέψει για 4 λεπτά. Την ανακατεύετε καλά με έναν αυγοδάρτη για να διαλυθεί και τη ρίχνετε στο αλεύρι. Προσθέτετε το βούτυρο, τα αβγά και τη ζάχαρη και χτυπάτε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ για 3 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γίνει ενιαίο και αφράτο. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε σε σχετικά ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μοιράζετε το μίγμα σε 10-12 βουτυρωμένα μικρά ατομικά φορμάκια για κέικ και τα ψήνετεγια 30 λεπτά. Βγάζετε τα φορμάκια από τον φούρνο και αφήνετε τους μπαμπάδες να κρυώσουν. Τους ξεφορμάρετε και τους μεταφέρετε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Βήμα 3

Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ρούμι και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Τρυπάτε τους μπαμπάδες σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και τους περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τους αφήνετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Με ένα μαχαιράκι τούς χαράζετε οριζόντια στη μέση (χωρίς όμως να τους κόψετε στα δύο και τους γεμίζετε με τη σαντιγί. Γαρνίρετε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και αν θέλετε προσθέτετε και κερασάκια γλασέ.