bak-kwa
clock icon
4:20'

Bak Kwa το ασιατικό

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά χοιρινό από μπούτι, διπλοπερασμένο
  • 2 κουτ. σούπας dry sherry
  • 1 κουτ. σούπας soy sauce
  • 1 κουτ. σούπας fish sauce
  • 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κινέζικο μίγμα 5 μπαχαρικών (Chinese five spices)
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 140γρ. ζάχαρη

Tips

  • Συνταγές και παραλλαγές για bak kwa υπάρχουν άπειρες, αλλά όλες κινούνται στα υλικά και μπαχαρικά της ασιατικής κουζίνας, όπως soy sauce, five spices, ginger και κόλιανδρο. Tα μπαχαρικά δεν παίζουν ρόλο μόνο στον αρωματισμό, αλλά έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες.

Bak Kwa σημαίνει στα κινέζικα «αποξηραμένο κρέας» και συνηθέστερα γίνεται από χοιρινό κρέας -είτε κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες, είτε σε κιμά.

Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να πάρετε μια κολλώδη ζύμη. Την αφήνετε για 3 ώρες στο ψυγείο.
Βγάζετε τον ζυμωμένο κιμά από το ψυγείο και τον απλώνετε σε μια λαδόκολλα. Από πάνω σκεπάζετε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε σε πάχος 0,3εκ.
Τραβάτε προσεκτικά και πετάτε την πάνω λαδόκολλα και χαράζετε τον κιμά σε τετράγωνα κομμάτια των 7εκ. Ακουμπάτε τη λαδόκολλα με τον κιμά όπως είναι σε ένα ρηχό ταψί και ψήνετε στο φούρνο, στους 70οC, για 3-4 ώρες, γυρίζοντας τα κομμάτια ανά 1 ώρα. Το Bak Kwa είναι έτοιμο όταν είναι στεγνό αλλά ελαστικό.
Πρόταση σερβιρίσματος: Βράζετε 1 λίτρο νερό στον βραστήρα και το γυρίζετε σε μια κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε 10γρ. αλάτι και 100γρ. ζυμαρικά. Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και κόβετε 50γρ. Bak Kwa σε ψιλές λωρίδες (0,5 εκ). Σουρώνετε τα ζυμαρικά και κρατάτε 1/2 φλιτζάνι από το νερό βρασίματος. Γυρίζετε τα ζυμαρικά, το νερό που κρατήσατε και το Bak Kwa στην κατσαρόλα, και μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, ρίχνετε 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη, ανακατεύετε για 1 λεπτό, σβήνετε το μάτι, ρίχνετε 10γρ. βούτυρο και ανακατεύετε για ακόμα 1 λεπτό μέχρι να λιώσει. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να πάρετε μια κολλώδη ζύμη. Την αφήνετε για 3 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 2

Βγάζετε τον ζυμωμένο κιμά από το ψυγείο και τον απλώνετε σε μια λαδόκολλα. Από πάνω σκεπάζετε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε σε πάχος 0,3εκ.

Βήμα 3

Τραβάτε προσεκτικά και πετάτε την πάνω λαδόκολλα και χαράζετε τον κιμά σε τετράγωνα κομμάτια των 7εκ. Ακουμπάτε τη λαδόκολλα με τον κιμά όπως είναι σε ένα ρηχό ταψί και ψήνετε στο φούρνο, στους 70οC, για 3-4 ώρες, γυρίζοντας τα κομμάτια ανά 1 ώρα. Το Bak Kwa είναι έτοιμο όταν είναι στεγνό αλλά ελαστικό.

Βήμα 4

Πρόταση σερβιρίσματος: Βράζετε 1 λίτρο νερό στον βραστήρα και το γυρίζετε σε μια κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε 10γρ. αλάτι και 100γρ. ζυμαρικά. Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και κόβετε 50γρ. Bak Kwa σε ψιλές λωρίδες (0,5 εκ). Σουρώνετε τα ζυμαρικά και κρατάτε 1/2 φλιτζάνι από το νερό βρασίματος. Γυρίζετε τα ζυμαρικά, το νερό που κρατήσατε και το Bak Kwa στην κατσαρόλα, και μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, ρίχνετε 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη, ανακατεύετε για 1 λεπτό, σβήνετε το μάτι, ρίχνετε 10γρ. βούτυρο και ανακατεύετε για ακόμα 1 λεπτό μέχρι να λιώσει. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση