mpamies kolios anoigma neo
clock icon
60'

Μαγειρεύουμε τις μπάμιες διαφορετικά, συνοδεύοντάς τις με κολιό πλακί

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες
  • ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 100 ml μηλόξιδο
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 100 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κολιούς περίπου 500-600 γρ.
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Έχετε δοκιμάσει να συνδυάσετε τις μπάμιες με ψάρι; Εδώ σας έχουμε μια συνταγή που τις συνδυάζει με κολιό πλακί.

Βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε ταψί, ραντίζουμε με κόκκινο ξίδι, αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 1,5 ώρα στον ήλιο. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Σε φαρδιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις μπάμιες για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σβήνουμε με το ξίδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, τον πελτέ και τις ντομάτες. Βάζουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 6΄-7΄ προσθέτοντας τη γλυκιά και την καπνιστή πάπρικα και, τέλος, τον μαϊντανό.

Γυρίζουμε τις μπάμιες σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο στους 220°C σκεπασμένο για 15΄-17΄. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τους κολιούς χωρίς το κόκακο από πάνω πετάλι (δηλαδή έχουμε ζητήσει από τον ψαρά να μας τους ανοίξει στη μέση οριζόντια). Ψήνουμε για 10΄-12΄ ακόμη και σερβίρουμε περιχύνοντας με ελαιόλαδο

Styling: Τζαννής Σιφναίος | Food styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε ταψί, ραντίζουμε με κόκκινο ξίδι, αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 1,5 ώρα στον ήλιο. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Σε φαρδιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις μπάμιες για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σβήνουμε με το ξίδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, τον πελτέ και τις ντομάτες. Βάζουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 6΄-7΄ προσθέτοντας τη γλυκιά και την καπνιστή πάπρικα και, τέλος, τον μαϊντανό.

Βήμα 2

Γυρίζουμε τις μπάμιες σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο στους 220°C σκεπασμένο για 15΄-17΄. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τους κολιούς χωρίς το κόκακο από πάνω πετάλι (δηλαδή έχουμε ζητήσει από τον ψαρά να μας τους ανοίξει στη μέση οριζόντια). Ψήνουμε για 10΄-12΄ ακόμη και σερβίρουμε περιχύνοντας με ελαιόλαδο

Styling: Τζαννής Σιφναίος | Food styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Studio M