bianco

clock icon
1:25'

Μπιάνκο της Κέρκυρας

Υλικά

  • 1½ κιλό κεφαλόπουλα ή άλλα άσπρα ψάρια για βραστό (μπακαλιάρο, σφυρίδα κ.λπ.), ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κεφάλι σκόρδο, σε λεπτές φετούλες
  • 6 πατάτες, σε ροδέλες
  • 2-3 κλαδάκια μαϊντανό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παραδοσιακή απλή και νόστιμη συνταγή το μπιάνκο, δηλαδη λευκό, είναι από τα αγαπημένα πιάτα που στην Κέρκυρα τιμούν στο καθημερινό τραπέζι καθώς και σε γιορτές που προβλέπουν ψαροφαγία.

Καθαρίζετε τα ψάρια, τα πλένετε και τα αλατοπιπερώνετε.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε και τις πατάτες και τις σοτάρετε για 8-10 λεπτά. Προσθέτετε το νερό, το μαϊντανό και τη ρίγανη και σιγοβράζετε για 30 λεπτά.
Προσθέτετε το ψάρι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη, ώστε να είναι μισοσκεπασμένο. Το βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να χυλώσει το ζουμί. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, ανακινείτε την κατσαρόλα και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα ψάρια, τα πλένετε και τα αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε και τις πατάτες και τις σοτάρετε για 8-10 λεπτά. Προσθέτετε το νερό, το μαϊντανό και τη ρίγανη και σιγοβράζετε για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέτετε το ψάρι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη, ώστε να είναι μισοσκεπασμένο. Το βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να χυλώσει το ζουμί. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, ανακινείτε την κατσαρόλα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey