BIFTEKI-PANTZARI_102318_0176
clock icon
0'

Μπιφτέκια αλά Λίντστρομ, με παντζάρι και κάππαρη

Υλικά

  • Μερίδες: Για 8-10 μπιφτέκια
  • 500 γρ. κιμάς από μοσχαρίσια ελιά
  • 200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 200 γρ. παντζάρια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 2 κ.γ. ξίδι Balsamico λευκό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Worcestershire sauce
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι

Τα μπιφτέκια Λίντστρομ πήραν το όνομά τους από τον Σουηδό βιομήχανο που δημιούργησε τη συνταγή για τους φίλους του στο ξενοδοχείο Witt στη νοτιοανατολική Σουηδία, η οποία έγινε διάσημη στη χώρα και σερβίρεται ως σπεσιαλιτέ μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Εύκολη και νόστιμη παραλλαγή των δικών μας μπιφτεκιών, με τη γλύκα του παντζαριού και την αλμύρα της κάπαρης.

Προετοιμάζετε τα παντζάρια: Βάζετε σε κατσαρολάκι νερό να βράσει και ρίχνετε μέσα τα παντζάρια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρείτε και τα περνάτε κάτω από κρύο νερό για να είναι εύκολο να τα κόψετε. Όταν κρυώσουν λίγο, τα κόβετε σε μικρά κομματάκια-κυβάκια μικρότερα από 1 εκ.

Ζυμώνετε τα μπιφτέκια: Σε μεγάλο μπολ συνδυάζετε όλα τα υλικά για τη γέμιση των μπιφτεκιών και τα ζυμώνετε. Στη συνέχεια τα πλάθετε και τα τοποθετείτε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και στο χρόνο αυτό ετοιμάζετε το πέστο παντζαριού.

Ψήνετε τα μπιφτέκια: Τα ψήνετε σε σχαροτήγανο που έχει κάψει σε εστία με δυνατή ένταση αφού το έχετε περάσει με ελάχιστο λάδι με το πινέλο. Γυρνάτε τα μπιφτέκια με λαβίδα ανά δίλεπτο μέχρι να κάνουν μαύρες γραμμώσεις κάθετες μεταξύ τους (περίπου 8 λεπτά). Μετά τα δυο πρώτα γυρίσματα μπορείτε να χαμηλώσετε την ένταση στο 6-7. Τα αφαιρείτε και τα σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάζετε τα παντζάρια: Βάζετε σε κατσαρολάκι νερό να βράσει και ρίχνετε μέσα τα παντζάρια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρείτε και τα περνάτε κάτω από κρύο νερό για να είναι εύκολο να τα κόψετε. Όταν κρυώσουν λίγο, τα κόβετε σε μικρά κομματάκια-κυβάκια μικρότερα από 1 εκ.

Βήμα 2

Ζυμώνετε τα μπιφτέκια: Σε μεγάλο μπολ συνδυάζετε όλα τα υλικά για τη γέμιση των μπιφτεκιών και τα ζυμώνετε. Στη συνέχεια τα πλάθετε και τα τοποθετείτε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και στο χρόνο αυτό ετοιμάζετε το πέστο παντζαριού.

Βήμα 3

Ψήνετε τα μπιφτέκια: Τα ψήνετε σε σχαροτήγανο που έχει κάψει σε εστία με δυνατή ένταση αφού το έχετε περάσει με ελάχιστο λάδι με το πινέλο. Γυρνάτε τα μπιφτέκια με λαβίδα ανά δίλεπτο μέχρι να κάνουν μαύρες γραμμώσεις κάθετες μεταξύ τους (περίπου 8 λεπτά). Μετά τα δυο πρώτα γυρίσματα μπορείτε να χαμηλώσετε την ένταση στο 6-7. Τα αφαιρείτε και τα σερβίρετε.