mpiftekia-gemista-me-kaseri-925×1024
clock icon
50'

Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί και πατάτες ψητές με σπιτική κέτσαπ

Υλικά

    Για τα μπιφτέκια

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από σπάλα)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα 
  • 100 γρ. Arla Harvati ωρίμανσης σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, σε φέτες πάχους 1,5-2εκ.
  • ½ φλιτζάνι κέτσαπ σπιτική
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σπιτική κέτσαπ

  • 6 ώριµες ντοµάτες
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 µεγάλα ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωµένη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2-3 κόκκους µαύρου πιπεριού
  • 50 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 ½ κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. µουστάρδα, απαλή
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα µοσχοκάρυδο, φρεσκοτριµµένο

Tips

  • Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τα μπιφτέκια σε ηλεκτρικό φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Ζουμερά μπιφτέκια με τυρένια γέμιση, ψητές πατάτες και σπιτική κέτσαπ. Το τέλειο παιδικό γεύμα γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό με προϊόντα Arla.

Κέτσαπ: Χαράζουμε σταυρωτά τις ντοµάτες στο κάτω µέρος και τις βυθίζουμε σε ένα µπολ µε βραστό νερό για 15΄΄-20΄΄.

Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε εύκολα µε το χέρι και τις κόβουμε σε µεγάλα κοµµάτια. Σε µια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις ντοµάτες και µαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 15΄-20΄.

Πολτοποιούμε τις ντοµάτες µαζί µε το ελαιόλαδο και τις ρίχνουμε µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά σε µια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαµηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 ώρες, σε πολύ χαµηλή φωτιά, µέχρι η κέτσαπ να δέσει και να πήξει.

Βάζουμε την κέτσαπ όσο είναι ακόµα ζεστή σε αποστειρωµένα µπουκάλια ή βάζα που κλείνουν καλά µε καπάκι. Συντηρείται στο ψυγείο για 1 µήνα.

Μπιφτέκια: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα με το Arla Havarti ωρίμανσης σε φέτες και το σκόρδο. Σε πάγκο εργασίας πλάθουμε κάθε μέρος του κιμά σε ένα πολύ πλατύ μπιφτέκι και τοποθετούμε στο κέντρο του 1/4 από το μείγμα των τυριών.

Συνεχίζουμε το πλάσιμο και κλείνουμε καλά το μπιφτέκι εγκλωβίζοντας στο κέντρο του τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τον υπόλοιπο κιμά.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά για 6΄-7΄ από κάθε πλευρά (εναλλακτικά, ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή σε τηγάνι γκριλιέρα).

Πατάτες: Βάζουμε τις φέτες πατάτας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και τις βράζουμε για 8΄-10΄. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την κέτσαπ, την πάπρικα, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη, προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά για να μαριναριστούν καλά. Ψήνουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά για 6΄-7΄ από την κάθε πλευρά σε ένα καυτό σχαροτήγανο.

Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές μαζί με τα μπιφτέκια και επιπλέον σπιτική κέτσαπ.

Φωτογραφία: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κέτσαπ: Χαράζουμε σταυρωτά τις ντοµάτες στο κάτω µέρος και τις βυθίζουμε σε ένα µπολ µε βραστό νερό για 15΄΄-20΄΄.

Βήμα 2

Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε εύκολα µε το χέρι και τις κόβουμε σε µεγάλα κοµµάτια. Σε µια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις ντοµάτες και µαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 15΄-20΄.

Βήμα 3

Πολτοποιούμε τις ντοµάτες µαζί µε το ελαιόλαδο και τις ρίχνουμε µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά σε µια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαµηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 ώρες, σε πολύ χαµηλή φωτιά, µέχρι η κέτσαπ να δέσει και να πήξει.

Βήμα 4

Βάζουμε την κέτσαπ όσο είναι ακόµα ζεστή σε αποστειρωµένα µπουκάλια ή βάζα που κλείνουν καλά µε καπάκι. Συντηρείται στο ψυγείο για 1 µήνα.

Βήμα 5

Μπιφτέκια: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.

Βήμα 6

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα με το Arla Havarti ωρίμανσης σε φέτες και το σκόρδο. Σε πάγκο εργασίας πλάθουμε κάθε μέρος του κιμά σε ένα πολύ πλατύ μπιφτέκι και τοποθετούμε στο κέντρο του 1/4 από το μείγμα των τυριών.

Βήμα 7

Συνεχίζουμε το πλάσιμο και κλείνουμε καλά το μπιφτέκι εγκλωβίζοντας στο κέντρο του τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τον υπόλοιπο κιμά.

Βήμα 8

Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά για 6΄-7΄ από κάθε πλευρά (εναλλακτικά, ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή σε τηγάνι γκριλιέρα).

Βήμα 9

Πατάτες: Βάζουμε τις φέτες πατάτας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και τις βράζουμε για 8΄-10΄. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την κέτσαπ, την πάπρικα, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 10

Ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη, προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά για να μαριναριστούν καλά. Ψήνουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά για 6΄-7΄ από την κάθε πλευρά σε ένα καυτό σχαροτήγανο.

Βήμα 11

Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές μαζί με τα μπιφτέκια και επιπλέον σπιτική κέτσαπ.

Φωτογραφία: STUDIO LM