mpiskota-me-loukoumi-ANOIGMA
clock icon
60'

Μπισκότα γεμιστά με λουκούμι

Υλικά

  • 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 λουκούμια συριανά, μπουκιές
  • 80γρ. ζάχαρη
  • 125γρ. μαργαρίνη
  • 125γρ. σησαμέλαιο
  • 1 κρόκο αβγού
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ λικέρ μαστίχα
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη ή κοπανισμένη
  • Για το φινίρισμα

  • λίγο λικέρ μαστίχας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Τραγανά μπισκοτάκια που κρύβουν στην καρδιά τους μια γλυκιά, λουκουμένια έκπληξη. Απολαύστε τα παρέα με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη να αφρατέψουν, προσθέτετε το σησαμέλαιο και χτυπάτε για λίγο ακόμα να ενωθούν τα υλικά.
Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε τον κρόκο του αβγού, τη σόδα διαλυμένη στο λικέρ και τη σκόνη της μαστίχας. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σας σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι να ενωθούν τα υλικά και στρώνετε με λαδόκολλα ένα επίπεδο ταψάκι.
Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε μπαλάκια. Με το δάχτυλο τα πιέζετε να κάνουν βαθούλωμα, βάζετε εκεί από ένα λουκούμι και τα πλάθετε να γίνουν στρογγυλά ξανά. Συνεχίζετε τη διαδικασία φτιάχνοντας μπαλίτσες ζύμης, κλείνοντας μέσα τους από ένα λουκούμι και αραδιάζοντάς τα στο ταψάκι. Ψήνετε τα μπισκότα στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Ξεφουρνίζετε τα μπισκότα και αφήνετε να κρυώσουν.
Τα μεταφέρετε τότε από το ταψί μέσα σε ένα πλατύ μπολ και τα ραντίζετε με λίγο λικέρ μαστίχας. Πασπαλίζετε τη λαδόκολλα στο ταψί με ζάχαρη άχνη και αραδιάζετε εκεί πάνω τα μπισκότα. Τα κυλάτε κουνώντας το ταψί και ύστερα επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ζαχαρώματος πασπαλίζοντάς τα ξανά με ζάχαρη άχνη που ρίχνετε από σουρωτήρι. Εναλλακτικά, λιώνετε 300γρ. κουβερτούρα και, αντί να ζαχαρώσετε τα μπισκοτολούκουμα, τα βουτάτε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνετε να στεγνώσουν στη λαδόκολλα και τα σερβίρετε αφού σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη να αφρατέψουν, προσθέτετε το σησαμέλαιο και χτυπάτε για λίγο ακόμα να ενωθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε τον κρόκο του αβγού, τη σόδα διαλυμένη στο λικέρ και τη σκόνη της μαστίχας. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σας σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι να ενωθούν τα υλικά και στρώνετε με λαδόκολλα ένα επίπεδο ταψάκι.

Βήμα 3

Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε μπαλάκια. Με το δάχτυλο τα πιέζετε να κάνουν βαθούλωμα, βάζετε εκεί από ένα λουκούμι και τα πλάθετε να γίνουν στρογγυλά ξανά. Συνεχίζετε τη διαδικασία φτιάχνοντας μπαλίτσες ζύμης, κλείνοντας μέσα τους από ένα λουκούμι και αραδιάζοντάς τα στο ταψάκι. Ψήνετε τα μπισκότα στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Ξεφουρνίζετε τα μπισκότα και αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Τα μεταφέρετε τότε από το ταψί μέσα σε ένα πλατύ μπολ και τα ραντίζετε με λίγο λικέρ μαστίχας. Πασπαλίζετε τη λαδόκολλα στο ταψί με ζάχαρη άχνη και αραδιάζετε εκεί πάνω τα μπισκότα. Τα κυλάτε κουνώντας το ταψί και ύστερα επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ζαχαρώματος πασπαλίζοντάς τα ξανά με ζάχαρη άχνη που ρίχνετε από σουρωτήρι. Εναλλακτικά, λιώνετε 300γρ. κουβερτούρα και, αντί να ζαχαρώσετε τα μπισκοτολούκουμα, τα βουτάτε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνετε να στεγνώσουν στη λαδόκολλα και τα σερβίρετε αφού σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή