TRIGONA-BISCOTTA-MARMELADAS

Υλικά

  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 100γρ. ζάχαρη
  • άρωμα βανίλιας
  • 1 αβγό + 1 ακόμη για το άλειμμα
  • μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • αμύγδαλα τριμμένα

Tips

  • Παραλλαγή: Φτιάχνετε τη ζύμη όπως περιγράφεται στα τρίγωνα μπισκοτάκια, την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 0,5εκ. περίπου και κόβετε με κουπ πατ (αστεράκια ή καρδούλες) διαμέτρου 6εκ.. Βάζετε στην άκρη τα μισά μπισκότα. Χρησιμοποιώντας μια δαχτυλήθρα ή καπάκι από μικρό μπουκαλάκι κόβετε και αφαιρείτε από το κέντρο των άλλων μισών από ένα κομμάτι ζύμης. Αραδιάζετε όλα τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Συνεχίζουν να ροδίζουν ελαφρά και εκτός φούρνου, μέσα στο ταψί. Τα αφήνετε να κρυώσουν για 3 λεπτά και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Όταν κρυώσουν εντελώς, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη τα μπισκότα που έχουν την τρύπα. Αλείφετε τα υπόλοιπα με μαρμελάδα και τα σκεπάζετε με τα αχνισμένα τρύπια μπισκότα.

Μικρά κοσμήματα ζαχαροπλαστικής, για να συνοδεύσουν γλυκά το τσάι ή τον καφέ σας…

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και τρίβετε με τα δάχτυλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το άρωμα βανίλιας και το 1 αβγό και ζυμώνετε γρήγορα μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Ίσως χρειαστούν 2-3 κουτ. σούπας γάλα.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Με πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5εκ. και την κόβετε με οδοντωτό ροδάκι ή με κουπ πατ σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 8-10εκ.
Αλείφετε λίγη μαρμελάδα στο κέντρο τους και ανασηκώνετε τις πλευρές κάθε δίσκου σε τρία σημεία ώστε να σχηματίσετε τρίγωνα. Πιέζετε για να κολλήσουν στην ένωση και τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τα αλείφετε με αβγό (ή γάλα), πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Σιμόνη Καφίρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και τρίβετε με τα δάχτυλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το άρωμα βανίλιας και το 1 αβγό και ζυμώνετε γρήγορα μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Ίσως χρειαστούν 2-3 κουτ. σούπας γάλα.

Βήμα 2

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Με πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5εκ. και την κόβετε με οδοντωτό ροδάκι ή με κουπ πατ σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 8-10εκ.

Βήμα 4

Αλείφετε λίγη μαρμελάδα στο κέντρο τους και ανασηκώνετε τις πλευρές κάθε δίσκου σε τρία σημεία ώστε να σχηματίσετε τρίγωνα. Πιέζετε για να κολλήσουν στην ένωση και τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 5

Τα αλείφετε με αβγό (ή γάλα), πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Σιμόνη Καφίρη